dinsdag 5 maart 2019

Berenstein, voorzitter bond bij CBvS, geeft nieuwe governor Van Trikt voordeel van de twijfel

'Nu moet ook invulling worden gegeven aan de functie van voorzitter Raad van Toezicht'


Robby Berenstein, voorzitter van de vakbond bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), geeft de nieuwe governor Robert-Gray van Trikt, die vandaag, dinsdag 5 maart 2019, fysiek het roer overneemt, het voordeel van de twijfel. De bond had geëist, dat de opvolger van Glenn Gersie ook uit het bankwezen moest komen en monetaire kennis zou hebben. Aan deze twee eisen beantwoordt Van Trikt niet. 

De bond zal aanwezig zijn bij de overdracht van het protocol later vandaag. Berenstein zegt op Starnieuws, dat terstond ook invulling moet worden gegeven aan de functie van voorzitter van de Raad van Toezicht.

Van Trikt is in januari in de plaats gekomen van Silvano Tjong-Ahin, die sinds 2016 de leiding had van de raad. Ook oud-bankdirecteur van De Surinaamsche Bank, Sigmund Proeve, is als lid van de Raad van Toezicht benoemd, terwijl Van Trikt voorzitter werd. Nu hij tot governor is benoemd, moet deze functie gelijk worden ingevuld, vindt de vakbondsleider.

Voor de bond is het belangrijk dat er geen monetaire financiering plaatsvindt van de uitgaven van de overheid. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft op 31 januari schriftelijk de overeenkomst opgezegd. Hierdoor is er ruimte ontstaan om Srd 670 miljoen aan voorschotten op te nemen.

Berenstein stelt, dat in het verleden ervaren is dat door monetaire financiering de Srd is gedevalueerd. Ook al is de ruimte nu gecreëerd, vindt Berenstein dat monetaire financiering uit den boze is. De autonomie van de bank is eveneens een fundamentele zaak voor de bond.

Met de nieuwe leiding van de bank wil de bond verschillende vraagpunten bespreken. Zo moeten de onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst van afgelopen jaar nog worden afgerond.

Behalve een governor zijn er per 1 maart ook twee nieuwe directeuren benoemd. Op de post van directeur Monetaire en Economische Zaken is William Orie benoemd, directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken is geworden Michael Soekhnandan. Ingeborg Geduld-Nijman blijft directrice Toezicht Bank- en Kredietwezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten