vrijdag 8 februari 2019

Ngo's in Peru bezorgd over groeiende economische invloed Chinese bedrijven in Latijns-Amerika - 'China ziet ons alleen als een bron van natuurlijke hulpbronnen'

'Chinese bedrijven en banken gedragen zich onethisch'

De Amazonestammen Achuar, Kichwa en Quechua protesteren voor de Chinese ambassade in Lima, Peru, tegen niet-gereguleerde Chinese olie-exploitatie, die het water en het Amazone-regenwoud vervuilt en de mensenrechten schendt. (Bron foto: Cris Bouroncle, AFP)

Deze bedrijven schenden mensenrechten, verontreinigen wateren en bedreigen gezondheid en de cultuur van inheemsen'


Peruaanse niet-gouvernementele organisaties (ngo's) uiten hun bezorgdheid over de groeiende economische invloed en de toenemende deelname van Chinese bedrijven in Latijns-Amerika.Deze bedrijven schenden consequent de mensenrechten, verontreinigen wateren in de regio en bedreigen de gezondheid en de cultuur van de inheemse bevolking, omdat ze mijnbouw- en energieprojecten uitvoeren en infrastructuur bouwen voor hun eigen voordeel. 

'Chinese bedrijven en banken gedragen zich onethisch. We vechten voor onze rechten op internationaal niveau', zegt Julia Cuadros, mijnbouwspecialist en bestuurslid van de Peruaanse ngo CooperAcción, donderdag 7 februari 2019 op de website Diálogo. 'Ze profiteren van de zwakke Peruaanse wetgeving en schenden de rechten waar burgers volgens de wet recht op hebben.'

De Universal Periodic Review (UPR) is een mechanisme van de Verenigde Naties (VN) dat de Mensenrechtenraad in 2005 heeft opgericht. Het voert cyclische beoordelingen uit van mensenrechten issues in de 193 lidstaten van de organisatie. 'In november 2018 stuurde de VN haar derde UPR naar de Volksrepubliek China. Deze beoordeling bevat specifieke aanbevelingen en toezeggingen om schendingen van mensenrechten en milieurechten tegen te houden door particuliere en openbare Chinese bedrijven, met name die in het buitenland', aldus Cuadros.

China zal officieel reageren op het document in maart 2019, maar de Aziatische natie waarschuwde al dat sommige aanbevelingen niet zullen worden geaccepteerd tenzij ze in overeenstemming zijn met hun nationale beleid.

'Ondertussen schenden Chinese bedrijven en banken de mensenrechten van Peruvaanse en Zuid-Amerikaanse gemeenschappen', zegt Cuadros.

'China ziet ons alleen als een bron van natuurlijke hulpbronnen', vertelt Nelly Ledezma, een specialist in arbeidsrecht voor de mijnbouw- en staalsector in Peru. 'Het heeft een vraatzuchtige honger naar grondstoffen.'

De Federación Internacional de Derechos Humanos (FIDH) en de Coalitie voor Investeringen en Financiering van China in Latijns-Amerika heeft, samen met 15 andere Zuid-Amerikaanse ngo's, in oktober 2018 een rapport ingediend met de titel: 'The Civil Society's Evaluation of de extraterritoriale verplichtingen van de Volksrepubliek China: case-studies uit Argentinië, Bolivia, Brazilië, Ecuador en Peru'. Het document toont 18 Chinese projecten die worden ondersteund door 15 trusts en zes banken uit Azië. Zeven daarvan zijn in de mijnbouw, zes in de olie-industrie en vijf in de waterkrachtsector. De ngo's veroordeelden vier Chinese bedrijven voor het schenden van de mensenrechten in Peru: Mineral and Metal Group in Apurímac, Chinalco in Junín, Shougang in Ica en Zijin Mining Group in Río Blanco, departement Piura.



'We verwelkomen buitenlandse investeringen, maar niet ten koste van de rechten van de mens en het milieu', zei Ledezma. Het rapport concludeert, dat de mensenrechtenschendingen door Chinese bedrijven en financiële organisaties in de vijf landen geen geïsoleerde handelingen zijn, maar eerder een systematisch patroon van arbeids-, milieu- en culturele overtredingen vertonen. Het beschrijft voortdurende schendingen die de Chinese overheid begaan met volledig bewustzijn, evenals een gebrek aan monitoring en effectieve maatregelen om te voldoen aan extraterritoriale verplichtingen in haar internationale verplichtingen.

In november 2018 publiceerde Amnesty International het rapport, 'China: Human Right Violations in the Name of National Security'. Het rapport beweert, dat de Aziatische macht bepaalde vrijheden thuis beperkt, zoals vrijee meningsuiting, vrije associatie en vreedzame vergadering, religie en geloofsovertuiging, eerlijk proces, non-refoulement, geen willekeurige detentie en geen discriminatie. 'Een officiële toezegging van de Chinese regering is onwaarschijnlijk zolang ze de rechten van hun eigen bevolking schenden', zei Ledezma.

'In zijn streven om zijn productie te verplaatsen en zichzelf een wereldmacht te maken, probeert China door middel van wrede en uitbuitende praktijken een 19e-eeuws type industriële ontwikkeling op te leggen in Peru en Zuid-Amerika.'


Het Peruaanse ministerie van Energie en Mijnbouw heeft de pers verteld, dat meer dan 20 procent van de mijnbouwinvesteringen in het land Chinees zijn en een waarde hebben van $ 11,7 miljard. China is Peru's belangrijkste commerciële partner en belangrijkste afnemer van mineralen, zoals koper, ijzer en goud. 'Daarnaast neemt China deel aan de sector van de energie- en strategische infrastructuur in Peru', vertelde Juan Carlos Mathews, vicepresident van het World Trade Center Lima, aan Diálogo. 'In de komende drie jaar zullen de Chinezen $ 10 miljard investeren in die sectoren.' 

Het grootste mijnbouwproject in de Andes-natie, Las Bambas MMG, gelegen in de regio Apurímac, vervoert dagelijks 370 vrachtwagenladingen chemicaliën sinds 2015, met nadelige gevolgen voor de gezondheid van 18 landelijke gemeenschappen langs het traject van de vrachtwagens. Chinalco, leider van het Toromocho-project in de regio Junín, heeft de Morococha bevolking verplaatst naar een vochtig seismisch gebied met ongezonde omstandigheden. Lokale bewoners, vooral kinderen, zijn altijd ziek vanwege de luchtvochtigheid.

In Ecuador en Bolivia hebben mijnbouwprojecten veel inheemse gemeenschappen met de nodige druk verdrongen.
In Chili zullen hydro-elektrische projecten gevolgen hebben voor het archeologische en culturele erfgoed van Mapuche-gemeenschappen in Araucanía.
In Belo Monte, Brazilië, beïnvloedde een waterkrachtcentrale de jacht- en vismechanismen van lokale gemeenschappen.

Cuadros en Mathews zijn het erover eens, dat de Peruaanse zaak van cruciaal belang is vanwege de grote impact van Chinese investeringen op plattelandsgemeenschappen. Het gebrek aan respons en de nogal niet-coöperatieve houding van Aziatische bedrijven en financiële instellingen, gezien de negatieve gevolgen van hun investeringen voor de mensenrechten, zijn ook alarmerend. 'Ze moeten niet alleen de rechten van gemeenschappen garanderen, maar ook aan hun verplichtingen voldoen, omdat niet-naleving in combinatie met corruptie leidt tot tekortkomingen en conflicten', zegt Mathews. 'De Chinese overheid moet verantwoordelijk zijn voor de acties van Chinese bedrijven in onze landen', concludeert Cuadros.

(Suriname Mirror/Dialogo Americas/ISSUU Suriname Mirror) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten