vrijdag 8 februari 2019

Bosrijke landen gaan tijdens conferentie in Suriname op hun strepen staan en eisen geld ter compensatie

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Wij nemen carbon op voor de wereld'


Suriname en gelijkgestemde landen nemen niet langer genoegen met het internationaal imago van een hoge bosbedekkingsgraad, lage ontbossing en een te verwaarlozen uitstoot van schadelijke stoffen. Aan de dringende oproep van de internationale gemeenschap om die positie te blijven behouden en vooral het bos te laten staan hangt een prijskaartje. 'Als je dat van ons vraagt moet je ons compenseren', verwoordt André Misiekaba het standpunt van de landen en vooral dat van Suriname, die op de eerste plaats staat met dit imago, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 februari 2019.

Dit standpunt is in Suriname partij-overschrijdend, zegt ABOP-parlementariër Marinus Bee.

Het eenduidig standpunt werd gisteren bekend gemaakt op een persconferentie in het parlementsgebouw waar parlementariërs van verschillende politieke partijen aanwezig waren, als ook de parlementaire milieucommissie. De persconferentie werd gehouden in verband met de komende milieuconferentie in Suriname, van 12 tot en met 15 februari, voor landen met een hoog bospercentage en weinig ontbossing; de zogenaamde 'High Level Forest Cover and Low Deforestation Resourse Mobilization' conferentie.

Op deze milieuconferentie zullen vertegenwoordigd zijn, de HFLD-landen, internationale donoren en organisaties, diplomatieke vertegenwoordigers van donorlanden, bilaterale fondsen, de private sector en internationale filantropische organisaties.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings Simons zal een van de sprekers zijn. Zij zal het vooral hebben over de financiële mogelijkheden die er voor deze landen moet zijn en over wetgeving.  

'Wanneer je die noodkreet hoort en beseft dat zo weinig landen een groot deel van de broeikasgassen uitstoten en aan de andere kant zo weinig landen (vijftien), waar Suriname bij hoort, carbon-negatief zijn en juist carbon opnemen voor de wereld, dan wordt het wel duidelijk dat ondanks alle inspanningen voor het organiseren van wereldconferenties wij met z'n allen de verdoemenis in zullen gaan', zegt Geerlings-Simons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten