vrijdag 8 februari 2019

Colombia verbiedt de jacht op dieren als sport

Ministerie van Milieu reageert enthousiast op beslissing Constitutioneel Hof


Rechter: 'Het is niet constitutioneel toegestaan ​​om dieren te doden of mishandelen met als enige doel recreatie'


Milieugroeperingen en de regering van Colombia verwelkomden donderdag 7 februari 2019 de beslissing van een rechtbank om de jacht als sport te verbieden, in het land met een grote biodiversiteit. 

'We vieren de beslissing van het @CConstitucional (Constitutioneel Hof) om sportjacht in Colombia te verbieden', schrijft het ministerie van Milieu op Twitter.


De rechtbank, belast met de bescherming van de Grondwet, oordeelde woensdag in het voordeel van een rechtszaak die werd aangespannen door activiste-advocate Laura Santacoloma.


Ze streefde ernaar om sportjacht verboden te hebben als ecologisch negatief in het land met de op één na grootste biodiversiteit ter wereld, na Brazilië.

'Het is niet constitutioneel toegestaan ​​om dieren te doden of mishandelen met als enige doel recreatie', zei magistraat Antonio Jose Lizarazo op een persconferentie.

Lizarazo zei dat de uitspraak sportjacht 'onverenigbaar' acht met het mandaat van de Grondwet om het milieu te beschermen.

Eiseres Santacoloma benadrukte de 'boodschap' die het Hof met de uitspraak stuurde. 'Het doel achter het doden van een dier voor de lol of het verkrijgen van voedsel is anders, uiteindelijk zie je compassie, respect en zorg ... Dieren zijn geen dingen, het zijn wezens met gevoelens', vertelde hij RCN Radio.


De uitspraak van het Hof is vanaf woensdag een jaar van kracht, zodat de autoriteiten en personen die op dit moment een relatie hebben met deze praktijk, de nodige maatregelen kunnen nemen om zich aan het verbod aan te passen, zei Lizarazo. Tot nu toe liet Colombia sportjacht op bepaalde plaatsen toe en met voorafgaande toestemming van de autoriteiten.

(Suriname Mirror/phys.org/Diario del Huila/Twitter/DW.com/El Tiempo/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten