maandag 4 februari 2019

Via de media met modder gooien schaadt imago en zaken diamantopkoopbedrijf Glomac

Op non-actief zetten directrice van diamantopkoopbedrijf Glomac zou 'wraakactie' zijn

'Nieuwe buitenlandse investeerder gaat 1.5 miljard Amerikaanse dollar in het bedrijf steken'


Dat zij vorige week donderdag als directrice van diamantopkoopbedrijf Glomac op non-actief is gesteld, is volgens Claudia Griffith-Telting onderdeel van een ‘wraakactie’ van voormalig zakenpartner Martien Eerhart. Hij wordt ondersteund door enkele werknemers en personen die tot voor kort zitting hadden in de Raad van Commissarissen (RvC), zegt ze vandaag, maandag 4 februari 2019, in de Ware Tijd. 

Zij werd wegens mismanagement op non-actief gesteld. 'Pure laster', zegt ze. De perikelen hebben volgens haar als oorsprong het feit, dat Eerhart, die volgens contract 1 miljoen Amerikaanse dollar zou investeren, zijn verplichting niet is nagekomen. Uiterlijk 15 januari 2018 zou hij dit bedrag moeten hebben gestort, maar pas na veel aandringen van haar, stortte hij - zij het bij mondjesmaat. 'De ene keer 10.000 Amerikaanse dollar, dan een andere keer 30.000 of 15.000 Amerikaanse dollar.'

In september, toen hij in Suriname was, zijn harde noten gekraakt en beloofde hij snel het resterende bedrag te zullen overmaken, wat echter niet gebeurde. In november werd de financieel-manager ontslagen, omdat hij 171.000 Amerikaanse dollar niet kon verantwoorden. 'Ik zeg niet dat hij het geld gestolen heeft, maar hij kon het niet verantwoorden, dus heb ik aangifte bij de politie gedaan', zegt de directrice.

Volgens haar werd er een schaduwboekhouding op na gehouden waar zij de hand op heeft weten te leggen. In dat cahier werden allerhande uitgaven en voorschotten aan personeelsleden opgetekend waarvan de directeur beweert niet op de hoogte te zijn geweest. 'Uit de ledger (grootboek) ontbreken bijna 22 dagen. Iemand heeft die eruit gehaald voordat ik in het handen kreeg.'

Door het tekort van 171.000 Amerikaanse dollar en het niet storten door de investeerder ontstonden problemen met het uitbetalen van salarissen. Zij geeft aan op 25 januari jongstleden een contract te hebben gesloten met een andere buitenlandse investeerder die 1.5 miljard Amerikaanse dollar in het bedrijf zal steken. Glomac zal met deze injectie uit de financiële nood zijn.

De RvC was volgens de directrice onbevoegd om haar op non-actief te stellen, omdat deze al enkele maanden niet meer bestaat. Een lid heeft sinds augustus vorig jaar ontslag genomen en mocht dus de brief niet mede-ondertekenen. Eerhart, die ook RvC-lid was, is begin december bedankt. Griffith-Telting en de president-commissaris waren nog over als RvC-leden.

Griffith-Telting beweert ook, dat zij niet is gehoord voordat de op non-actiefstelling volgde. Het besluit dat zij op 27 november tijdens een aandeelhoudersvergadering, waar zij van de twee aandeelhouders als enige aanwezig was, de RvC heeft ontslagen, is volkomen legitiem, zegt ze. 'Volgens mijn advocaat was dit rechtmatig, omdat ik de meerderheidsaandelen bezit. De andere aandeelhouder hoefde niet aanwezig te zijn.'

Ze gaat nu via een rechtszaak de buitenfunctiestelling aanvechten. Ze zal bij het Openbaar Ministerie een klacht indienen, zodat strafrechtelijk onderzoek komt naar de personen die nu het bedrijf draaien. Zij vermoedt dat vrijdag bezittingen van het bedrijf door personeelsleden zijn meegenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten