maandag 4 februari 2019

El Salvador kiest met Nayib Bukele (37) als nieuwe president voor vernieuwing

Bukele, oud-burgemeester hoofdstad San Salvador, belooft corruptie en criminaliteit aan te pakken


In El Salvador eist Nayib Bukele (37), de voormalige burgemeester van de hoofdstad San Salvador, de overwinning van de presidentsverkiezingen op. Hij belooft onder andere de corruptie en de criminaliteit in het land aan te pakken.

Met de meest stemmen geteld behaalt Bukele 53 à 54 procent van de stemmen, voldoende om een tweede ronde te vermijden. 'We kunnen met vol vertrouwen aankondigen dat we het presidentschap hebben gewonnen bij de eerste bevraging', werd Bukele door zijn partij GANA (Gran Alianza Por La Unidad Nacional) geciteerd op Twitter.




Zijn voornaamste rivaal, de conservatief Carlos Calleja, blijft steken op 32 procent. Hij heeft zijn nederlaag ook al toegegeven: 'We erkennen het resultaat van deze verkiezingen. We zullen de president-elect bellen om succes te wensen in zijn aanpak van de uitdagingen voor dit land', klonk het.


Bukele profileerde zich als alternatief voor het huidige systeem. Hij belooft de corruptie en de criminaliteit in het land aan te pakken. El Salvador is een van de kleinste, maar ook een van de dichtstbevolkte landen van Centraal-Amerika en heeft een van de hoogste moordcijfers in de wereld.


De voorbije drie decennia verdeelden de twee traditionele partijen, het conservatieve en nationalistische ARENA (Alianza Republicana Nacionalista) en de socialistische voormalige guerrillabeweging FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional), de macht. Bukele was lid van de FMLN, die met Salvador Sánchez Cerén de laatste president leverde, tot hij er in 2017 werd uitgezet.

Hij wilde zijn eigen partij oprichten, maar omdat die niet op tijd erkend kon worden voor de verkiezingen, trad hij aan voor het conservatieve GANA, dat in 2010 afsplinterde van ARENA.

Bukele wordt de jongste president ooit van El Salvador. Hij zal wel moeten regeren zonder een meerderheid in het parlement. Zijn partij heeft er maar 11 van de 84 zetels.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/Belga/elsalvador.com/jornada.com.mx/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten