maandag 4 februari 2019

Regering ziet graag waarborgsom komen in de plaats van de 1%-regeling in kiesstelsel

Assembleebreed is men het erover eens, dat de één procent regeling niet goed werkt

Bouva (NDP): 'Er moet wel een goede voorwaarde zijn om partijen die niet serieus zijn uit te sluiten van deelname'


De regering vraagt De Nationale Assemblee akkoord te gaan met wijziging van het kiesstelsel om de één procent regeling af te laten schaffen. In de plaats daarvan moet voor inschrijving bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), om aan de parlementsverkiezing deel te nemen, een waarborgsom komen. Over de hoogte hiervan en hoe ze zal worden vastgesteld, moet het parlement zich uitspreken, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 4 februari 2019.

Parlementsleden willen weten of de regering eventueel de waarborgsom na de verkiezing zal terugbetalen. Assembleebreed is men het erover eens, dat de één procent regeling niet goed werkt, een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid en voor veel onnodige administratieve en organisatorische rompslomp zorgt.

Uit statistieken van de laatste verkiezingen in 2015 blijkt, dat van de elf partijen die hebben deelgenomen, slechts vier voldeden aan de regeling. Alle elf partijen hebben toen bij inschrijven bij het OKB een lijst aangeboden met de namen van minimaal 3.500 leden, overeenkomend met één procent van het aantal kiesgerechtigden. Maar, na de verkiezingen bleek, dat sommige partijen niet eens 300 stemmen hadden behaald.

Voorzitter Melvin Bouva (NDP) van de parlementaire commissie zegt, dat er ruimte moet zijn voor partijen en personen om aan de verkiezingen deel te nemen, maar dat er wel een goede voorwaarde moet zijn om partijen die niet serieus zijn uit te sluiten van deelname. Bij het inschrijven van een politieke partij bij het OKB, zal niet langer gelden, dat slechts een bevoegd orgaan de partij mag inschrijven.

In het verleden hebben structuren van een partij, zonder medeweten van het bestuur of andere structuren de inschrijving gedaan.

Volgens het voorstel dat nu ter tafel ligt bij de Assemblee kan voortaan alleen de meerderheid van het dagelijks bestuur, met toestemming van de voorzitter, een partij inschrijven om aan de verkiezingen deel te nemen. Dat moet overigens voortaan in plaats van 45, nu 60 dagen vóór de dag van de verkiezingen plaats hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten