maandag 4 februari 2019

ELN-rebellen in Colombia laten drie gegijzelde bemanningsleden civiele helikopter vrij

Rebellen namen $ 550.000 in contanten uit helikopter mee



ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional ) in Colombia hebben drie bemanningsleden van een burgerhelikopter vrijgelaten, die meer dan drie weken geleden waren gevangen genomen, zei de hoge vredescommissaris van het land zondag 3 februari 2019. 

De mannen - Maxwell Joya, Carlos Quiceno en Julio Diaz - werden op 11 januari gegijzeld door het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) in het Hacari-gebied van de noordoostelijke provincie Norte de Santander. Ze lijken in goede gezondheid te verkeren, zei de commissaris in een verklaring.

De rebellen zeiden vorige maand dat ze de helikopter hadden verbrand en de bijna $ 550.000 in contanten hadden genomen die ze aan boord hadden gevonden. Lokale media meldden dat de gecharterde helikopter was ingehuurd om het geld veilig te vervoeren.



President Ivan Duque Interpol rode berichten gereactiveerd, vergelijkbaar met een internationaal aanhoudingsbevel, tegen ELN-leiders na een autobomaanslag in Bogota door de groep, waarbij 21 politie-cadetten in januari om het leven kwamen.

Verscheidene van de topcommandanten van de groep zijn op Cuba en nemen deel aan langdurige vredesbesprekingen met de regering om meer dan vijf decennia aan gevechten te beëindigen. De rebellenleiders op Cuba hebben gezegd, dat ze niet zullen vertrekken tenzij Duque voldoet aan de voorwaarden die door zijn voorganger zijn overeengekomen voor hun terugkeer naar huis in het geval van een mislukking van de gesprekken.

Hoewel het ELN de verantwoordelijkheid opeist voor de bomaanslag in Bogota in een verklaring en het een legitieme oorlogsdaad noemde, zeiden de onderhandelaars dat ze geen voorafgaande kennis hadden van de aanval.

De 2.000 man sterke guerrillagroep, opgericht in 1964, wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie. Er wordt aangenomen dat de ELN 14 meer gijzelaars vasthoudt.

Duque heeft herhaaldelijk gezegd dat gesprekken niet opnieuw zullen beginnen voordat alle gevangenen bevrijd zijn. Cuba organiseerde eerder onderhandelingen tussen de regering en de rebellengroep Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die in 2017 demobiliseerde en nu een politieke partij is.


(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/RCN Radio/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten