woensdag 23 januari 2019

Aantal landen dat Juan Guaidó Márquez erkent als interim-president van Venezuela groeit

(Bron foto: Twitter)
Guaidó roept zichzelf uit tot interim-president tijdens massale betoging in Caracas


Het aantal landen dat Juan Guaidó Márquez erkent als interim-president van Venezuela groeit. Na de VS en Canada verklaarden ook Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Paraguay dat zij de parlementsvoorzitter zien als het nieuwe staatshoofd. Nederland ‘bestudeert’ de situatie in het berooide Zuid-Amerikaanse land. Mexico, een bondgenoot van (ex-) president Maduro, verklaarde voorlopig geen koerswijziging te zien in de omgang met Venezuela. Daaruit valt op te maken dat dit land achter Maduro blijft staan.


Guaidó riep zichzelf vandaag, woensdag 23 januari 2019, uit tot interim-president tijdens een massale betoging in de hoofdstad Caracas tegen het autoritaire regime van president Nicolás Maduro. De parlementsvoorzitter legde de eed af met in één hand de Venezolaanse grondwet en verklaarde daarna dat hij de uitvoerende macht in het land leidt.


Het door de linkse populist Maduro op een zijspoor gezette parlement, riep Guaidó al eerder uit tot president. Volgens een verklaring van het Witte Huis erkennen de Verenigde Staten Juan Guaidó Márquez als interim-president.


Ook de Canadese regering heeft laten weten dit toe doen.

Maduro heeft in eigen land al nauwelijks steun, maar liet zich 10 januari toch installeren voor een tweede ambtstermijn. De meeste Latijns-Amerikaanse landen en de meeste westerse landen erkennen Maduro niet meer als rechtmatig president.


Honderdduizenden Venezolanen gingen vandaag de straat op omdat de leiders van de oppositie 23 januari hadden uitgeroepen als een speciale protestdag. Op deze datum in 1958 kwam de laatste militaire dictator van het olierijke land, generaal Marco Pérez Jiménez (1914-2001), na massale straatprotesten ten val. Maduro en diens charismatische socialistische voorganger Hugo Chávez (1954-2013) hebben het Zuid-Amerikaanse land van ruim 30 miljoen inwoners geruïneerd. Miljoenen mensen zijn het land waar honger en gebrek aan alles heerst, ontvlucht. Maduro heeft om in het zadel te blijven eerder het parlement aan de kant geschoven.



(Suriname Mirror/El Universal/AD/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten