De Nederlsndse misdaadnieuws website Crimesite bericht zaterdag 19 januari 2019, dat de Belgische autoriteiten waarschijnlijk honderden kilo’s cocaïne in Nederland op de markt hebben laten komen zonder in te grijpen, zo laat een betrouwbare bron in België aan Crimesite weten. De cocaïne was vanuit Suriname binnengekomen in de Antwerpse haven.
Op 10 oktober 2018 werd in de haven van Antwerpen een aantal containers met rijst aangevoerd vanuit Suriname. De Belgische politie stond paraat, er was een tip binnengekomen dat in één van de containers een voorraad cocaïne zat. Op de kade in Antwerpen zijn de containers gewogen, maar tot een controle is het daar niet gekomen, omdat net voor de controle plaats zou vinden een vrachtwagen de bewuste container van het haventerrein afreed.
De Belgische politie besluit de vrachtwagen met de container onder observatie te houden. Bestemming van de container blijkt een loods te zijn in Vrasene, een plaats net westelijk van Antwerpen. Als de container bij het bedrijf naar binnen is gebracht noteren de politie-observanten dat er vier (bestel)auto’s met Nederlandse kentekens herhaaldelijk het terrein op- en afrijden. Het zijn een Mercedes, een Opel, een Chrysler en een Peugeot. De kentekens worden genoteerd. Als er in de loods cocaïne uit de container is gehaald, dan zou die dus door drugscriminelen in de Nederlandse voertuigen zijn weggereden.
De container in kwestie gaat daarna verder op transport naar Moldavië. Daar wordt de container aan de grens opnieuw gewogen. Uit het onderzoek, dat de Belgen in hun dossier verzamelen, komt vast te staan dat de container 700 tot 800 kilo lichter is dan die was op de kade in de Antwerpse haven.
Begin december zijn zowel in België als in Nederland verdachten in de zaak aangehouden, waarvan twee verdachten in Nederland. De Belgische autoriteiten hadden verzocht om de aanhouding en vervolgens om overlevering naar België.
De Nederlandse advocaat Marcel van Gessel heeft aan Crimesite bevestigd, dat er in Nederland twee mensen zijn aangehouden. Eén van hen is zijn cliënt. Van Gessel heeft een beknopt dossier over de zaak ontvangen. Hij heeft inmiddels via de Nederlandse Justitie verzocht om bij de Belgische autoriteiten te informeren of er door hen aan Nederland bijstand is gevraagd zodat de drugs in beslag konden worden genomen. Hierop is nog geen antwoord gegeven.
Van Gessel tegen Crimesite:
'Ik wil weten wat er met de auto’s met Nederlands kenteken is gebeurd en waarom die kennelijk niet zijn gecontroleerd. Voor de zaak tegen mijn cliënt is het van belang om te weten hoe de Belgische justitie kan weten dat er drugs in de container zat. Als zei dit zo zeker wisten is er met medeweten van de Belgische justitie honderden kilo’s drugs op de markt gebracht. Een vreemde gang van zaken.'
De rechtbank in Amsterdam doet op 24 januari uitspraak in de overleveringszaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten