woensdag 23 januari 2019

Nicaraguaanse journalist Carlos Chamorro in ballingschap in Costa Rica vanwege 'extreme bedreigingen'

(Bron foto: Carlos Herrera/Confidencial)
'We moeten de laatste ruimtes van persvrijheid verdedigen, bedreigd door de dictatuur van Ortega' 


Maandag, 21 januari 2019, markeerde een maand sinds de sluiting van het nieuwskanaal 100% Noticias en de gevangenneming van eigenaar / directeur Miguel Mora en nieuwsdirectrice Lucia Pineda, beschuldigd van 'aanzetten tot haat en terrorisme'.  Een week eerder trad  de Nationale Politie op tegen de redactie van de online nieuwswebsite Confidencial en de televisieprogramma's Esta Semana en Esta Noche en daaropvolgend werden hun faciliteiten bezet.

Als gevolg van de aanhoudende escalatie van de repressie tegen de onafhankelijke pers, kondigde de verantwoordelijke directeur van Confidencial, Carlos Chamorro, zondagavond zijn zelfopgelegde ballingschap in Costa Rica aan, na 'extreme bedreigingen' tegen hem door het regime van Daniel Ortega.


Chamorro kondigde tijdens zijn live uitzending zondag zijn beslissing aan om te blijven berichten  vanuit Costa Rica. 'Gezien deze extreme bedreigingen heb ik de pijnlijke beslissing moeten nemen om in ballingschap te gaan om mijn fysieke integriteit en mijn vrijheid te beschermen, en vooral om onafhankelijke journalistiek vanuit Costa Rica, waar ik op dit moment ben, voort te zetten', zei Chamorro.




Op de Confidencial-website schreef Chamorro: 'Ondanks de massale diefstal van onze apparatuur en de vervolging van onze journalisten, hebben we niet nagelaten om een ​​ enkele editie van Esta Semana uit te zenden op televisie en hebben we de Confidencial-website bijgehouden, samen met de wekelijkse printeditie, beide met nieuws, analyse en opinie over de nationale crisis. Dit is onze  toewijding aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.'

'We hebben onze toevlucht gezocht tot alle juridische mechanismen die beschikbaar zijn om gerechtigheid te eisen. Deze omvatten het recht op petitie en informatie voor de politie, waar zij reageerden met fysieke agressie. We hebben de diefstal aan het Openbaar Ministerie gemeld om een ​​door de politie uitgevoerd misdrijf te onderzoeken en een aanklacht ingediend die in de Grondwet wordt behandeld, voor het Hooggerechtshof, zodat het een einde maakt aan de bezetting van onze faciliteiten en de terugkeer van wat was gestolen.'


'Echter, er is niet alleen een corrigerende reactie van de autoriteiten geweest, of zelfs maar enige poging om deze overname te verklaren of te rechtvaardigen, maar integendeel, de bedreigingen die pogen mijn professionele werk te criminaliseren, zijn verergerd.' 

Tijdens de uitzending zondagavond, bedankte Chamorro de Costa Ricaanse autoriteiten en de regering van president Carlos Alvarado voor het onthaal dat ze hem en zijn vrouw hebben gegeven, evenals voor de tienduizenden Nicaraguanen die hier hun toevlucht hebben gezocht.
Volgens de Immigratiedienst van Costa Rica zochten sinds december 40.323 Nicaraguanen toevlucht in het naburige land.

'Vanuit Costa Rica zal ik blijven werken als journalist voor Confidencial, Esta Semana en Esta Noche, onderzoeken en aanklagen van misdaden, corruptie en straffeloosheid, en het documenteren van de terminale crisis van de Ortega-dictatuur,' zei Chamorro.


De journalist vervolgde met: 'Ik ben ervan overtuigd dat er betere dagen komen voor Nicaragua, en dat het noodzakelijk is om alle ruimtes van vrijheid van meningsuiting open te houden, om de hoop van een nieuwe republiek voort te zetten, zoals mijn vader, Pedro Joaquín Chamorro, heeft gedroomd. Een democratische republiek met sociale rechtvaardigheid, gebaseerd op ingrijpende institutionele hervormingen, die deze keer onomkeerbaar de garantie zullen bieden, dat een dictatuur nooit meer zal worden opgelegd. Een democratie zonder achternamen, om de zaden van dictatuur, caudillismo en autoritarisme uit te roeien.'

Chamorro roept het geweten van de bevolking van Nicaragua op om de persvrijheid te verdedigen, als de eerste van alle vrijheden, de vrijlating van collega's Miguel Mora en Lucía Pineda, met dubbele nationaliteit (Nicaraguaanse en Costa Ricaanse), en de vrijlating van alle politieke gevangenen.

'We eisen ook een einde aan de vervolging van de onafhankelijke pers, tegen mijn collega's bij Confidencial, Esta Semana en Esta Noche en tegen de media en journalisten van 100% Noticias, Channel 12, Channel 10, La Prensa, El Nuevo Diario, Diario Hoy, Radio Corporación, Artikel 66, Nicaragua Investiga, Boletín Ecológico, Radio Universidad, Radio Darío, de lokale kabelstations, en meer dan 50 journalisten die in ballingschap zijn', schreef Chamorro.

(Suriname Mirror/Today Nicaragua/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten