woensdag 23 januari 2019

Venezuela sponsort vluchten naar huis van migranten die in Ecuador wonen

(Bron foto's: Twitter)
Moord op Ecuadoraanse Diana Carolina door Venezolaan leidt tot klopjacht op Venezolanen


De regering van Venezuela sponsort vluchten naar huis van migranten die in Ecuador wonen, zei een Venezolaanse functionaris dinsdag 22 januari 2019, nadat de moord op de Ecuadoraanse Diana Carolina door een Venezolaanse man tot strengere controles en gewelddaden leidde. 


De moord zaterdag in de noordelijke stad Ibarra en de daaropvolgende aanvallen op Venezolanen markeerden een escalatie van migratie-gerelateerde spanningen in Ecuador, dat net als andere Zuid-Amerikaanse landen duizenden van de bijna 3 miljoen Venezolanen heeft ontvangen die zijn gevlucht voor de economische ineenstorting sinds 2015.


'Veel van de Venezolanen in Ibarra willen teruggaan', zei Pedro Sassone, de zaakgelastigde van de Venezolaanse ambassade in Ecuador, die zei dat deze week vijf commerciële vluchten gepland zijn om migranten terug te halen. 'Venezolanen in Ibarra worden ontslagen van hun baan - dat is xenofobie, dat is discriminatie.' 

De regering van socialistische president Nicolas Maduro promoot al maanden een 'Plan Vuelve a la Patria'-programma om migranten uit de regio terug naar Venezuela te halen.


Venezolaanse functionarissen hebben ook betoogd, dat emigratiestatistieken overdreven zijn om interventie door buitenlandse mogendheden te rechtvaardigen. Sassone zei, dat hij verwacht dat 400 Venezolaanse migranten zouden terugkeren uit Ecuador, waaronder 40 uit Ibarra. Een totaal van 250.000 Venezolanen woont in Ecuador, van wie 42 procent geldige werkvisa heeft, blijkt uit overheidsstatistieken.



Als reactie op de moord, heeft Ecuador aangekondigd dat Venezolanen die om toegang willen krijgen tot Ecuador aan de grens hun strafblad moeten tonen, terwijl president Lenin Moreno zei dat hij 'eenheden' zou creëren om de wettelijke status van de Venezolanen te controleren 'in de straten, op de werkplek en aan de grens'.


Vertegenwoordigers van de Venezolaanse gemeenschap in het Andes-land zeiden, dat migranten aan aanvallen en bedreigingen lijden in de nasleep van het incident en Moreno's opmerkingen.

Ecuadoraanse ambtenaren hebben hun burgers opgeroepen geen generalisaties te maken over migranten en zich te onthouden van gewelddaden. 'De afgelopen week was erger dan ooit - ze kijken je slecht aan op straat, je bent bang om naar buiten te gaan', zegt Angelys Lopez, 17, die al drie jaar als straatverkoper in Quito werkt, maar nu hoopt op een plekje in een vliegtuig terug naar Caracas. 'Ik ben bang om in Ecuador te blijven - daarom ga ik terug naar mijn land.'


(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten