woensdag 23 januari 2019

Brandweerlieden hebben het gehad met leiding Korps Brandweer Suriname

'De sfeer tijdens de algemene ledenvergadering van de bond was explosief'

- Motie van wantrouwen tegen leiding aangenomen met tweehonderd stemmen voor en één stem tegen...
- Leiding zou het niet nauw nemen met de persoonlijke veiligheid van de brandweerlieden


Brandweerlieden willen af van de leiding van het Korps Brandweer Suriname (KBS) bestaande uit brandweercommandant Radjen Jakhari en plaatsvervanger Ewald Kartowikromo. Een motie van wantrouwen tegen de twee is gisteren tijdens een algemene ledenvergadering van de bond aangenomen met tweehonderd stemmen voor en één stem tegen, zo meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 23 januari 2019.

'Er heerst grote ontevredenheid onder de brandweerlui en de sfeer in de vergadering was explosief. Met veel moeite konden we de gemoederen sussen', zegt Guno Vyent, ondervoorzitter van de brandweerbond. Hij wijst erop dat de brandweerlieden er niet over te spreken zijn dat het beloofde medische onderzoek voor collega's die de brand hebben geblust bij de vuilstortplaats van Ornamibo in oktober 2018 uitblijft.

De overheid heeft wel ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld scholieren van de buurt een medische checkup hebben gekregen. 'Er zijn schadelijke stoffen vrijgekomen en de mannen willen ook weten hoeveel impact dat heeft op hun gezondheid', zegt Vyent. Naar zijn zeggen is er geen oor naar klachten van het personeel en de dienstleiding zou het niet nauw nemen met de persoonlijke veiligheid van de brandweerlieden. 'Sommige manschappen hebben geen behoorlijke blusschoenen', schetst de ondervoorzitter de situatie.

Hij geeft aan, dat er ook afspraken zijn met het ministerie van Justitie en Politie. Het gaat daarbij onder meer om bevorderingen van manschappen die uitblijven. De ondervoorzitter wil verder niet veel zeggen, omdat de bond vandaag zal praten met minister Stuart Getrouw. 'Uit egards voor de minister, kunnen we nog niet veel uit de doeken doen.'

Brandweercommandant Radjen Jakhari geconfronteerd met het feit, dat een motie van wantrouwen tegen de leiding is aangenomen op een bondsvergadering, zegt dat hij hiervan niet op de hoogte is. 'De geruchten doen de ronde, maar de bond heeft me hiervan niet verwittigd', zegt hij. Jakhari werdop 6 oktober 2016 beëdigd tot brandweercommandant door president Desi Bouterse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten