zaterdag 12 januari 2019

Minister van Milieu Costa Rica in problemen door verkeerde informatie over illegale goudwinning in Crucitas

(Bron foto: Semanario Universidad
Illegaal gewonnen hoeveelheid goud na 2017 bedraagt $ 90 miljoen en niet $ 1,5 miljoen 

Kwestie van Crucitas beschadigt relatie tussen minister Carlos Manuel Rodríguez en de Partido Liberación Nacional 


De minister van Milieu, Carlos Manuel Rodríguez, bevestigt dat illegale winning van goud door 'coligalleros' in Crucitas, San Carlos, neerkomt op $ 90 miljoen. Aanvankelijk gaf hij aan dat het $ 1,5 miljoen was, maar dat cijfer was niet juist.

'Ik heb de parlementsleden gezegd, dat we in eerste instantie schatten dat de gewonnen hoeveelheid $ 1 miljoen tot $ 10 miljoen was. Misschien was het verkeerd om dat zo snel te zeggen, maar wanneer ik alle informatie verzamel, komt het neer op $ 90 miljoen, niet wat er in het rapport staat vanaf 2017', zei Rodríguez op een persconferentie.

Rodríguez zei, dat het verschil te wijten is aan het geëxtraheerde materiaal. 'Als je weet dat de extractie één gram per ton is, is het belangrijk om te weten hoe groot het gebied is; sommigen zeggen dat het 25 hectare is, anderen 50, dan verandert de hoeveelheid goud', voegde de minister eraan toe.


Hij gaf ook aan, dat het ministerie eind 2017 een rapport uitbracht, maar hij was het niet eens met de gegevens, dus begon hij het met externe deskundigen te onderzoeken om betere cijfers te krijgen.

De kwestie van Crucitas heeft de relatie tussen de minister en de Partido Liberación Nacional (PLN) beschadigd, die zelfs verontschuldigingen aanbood voor verklaringen aan de media woensdag, waarin vermeld werd dat de kwestie onverantwoordelijk werd behandeld en er sprake was van informatiemanipulatie.


(Suriname Mirror/US Expat Costa Rica/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten