zaterdag 12 januari 2019

Milieu bij Crucitas, Costa Rica, verontreinigd door kwik gebruikt door illegale goudzoekers

Universidad Nacional (UNA) brengt rapport uit over kwikvervuiling in Crucitas

Kwik 'potentieel risico' voor vogels, otters, luiaards en andere soorten die zich voeden met aangetaste vissen en planten


Een recente studie van de Universidad Nacional (UNA), via zijn Instituto de Estudios en Sustancias Tóxicas, waarschuwde voor een 'zeer waarschijnlijke' en 'significante' aantasting van aquatische ecosystemen bij Crucitas, die zijn verontreinigd met kwik dat door illegale mijnbouwgroepen wordt gebruikt om goud in het gebied te winnen. 

De instelling nam monsters van vis, planten, water en sedimenten, binnen en buiten de gebieden die worden gebruikt voor illegale mijnbouw (van het micro-bassin Caño Crucitas en het stroomgebied van de lagere Infiernito tot de monding in de rivier de San Juan), waarna alarm werd geslagen over een waarschijnlijke en 'belangrijke aantasting van het aquatische ecosysteem, zowel lokaal als stroomafwaarts'.

Volgens de voorlopige studie, gedateerd 19 september, 'waren de hoogste niveaus van kwik aanwezig in de monsters die direct in de impactgebieden werden genomen'. Echter, 'de hoge verwijdering van bodemmateriaal, de uitzetting van het waterbed door de hoeveelheid sediment in suspensie, de afgifte van organische stof, alles in combinatie met zware regenval in het gebied, zou een verplaatsing van kwik in de zone veroorzaken.'

De studie werd uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Milieu en Energie, en het doel was 'om de aanwezigheid van kwik in het getroffen gebied te identificeren'.


Het rapport zegt, dat het zal streven naar 'een tweede fase van lange termijn monitoring van het milieugedrag van biota, water en bodem, alsmede van bewoners die direct of indirect contact hebben met het metaal om 'de gebieden met het grootste risico en om met wetenschappelijke gegevens de acties van de staatsentiteiten te ondersteunen'.

Bezorgdheid over gezondheidseffecten in het gebied bestaat al sinds begin 2017, toen de aanwezigheid van niet-gesanctioneerde mijnbouwgroepen in het gebied toenam. Crucitas was de geplande mijnlocatie voor het Canadese bedrijf Infinito Gold tijdens de regering van president Óscar Arias. Dat initiatief werd echter in 2010 opgeschort na druk van activistische groepen, academici en milieuactivisten, die twijfelden aan de aanstaande milieu-impact die een goudmijn in het land zou hebben.

De gebieden worden echter nu overspoeld door amateur-goudzoekers, die kwik gebruiken om het goud te vermengen dat ze uit de steenfragmenten in het gebied halen.

Het UNA-rapport zegt, dat kwik 'een zeer giftig metaal is, zowel vanwege de gemakkelijke migratie tussen verschillende milieugedragingen, als vanwege de persistentie en het vermogen om bioaccumulatie, biomagnificatie en organische verbindingen te vormen'. Dit, waarschuwt het document, is een 'potentieel risico' voor vogels, otters, luiaards en andere soorten die zich voeden met aangetaste vissen en planten, waarvan de blootstelling aan kwik - eenmaal ingenomen - gedragsstoornissen en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Naast al deze schade hebben de specialisten van de UNA vastgesteld dat de goudzoekers andere milieuschade veroorzaken in de omliggende wetlands, waar ze rotsachtig materiaal in de kloven wassen, wortels van de bomen ondermijnen, kanalen 10 keer of meer hun oorspronkelijke breedte verwijden en laat plastic afval achter.

Het rapport werd medio december vrijgegeven door de fractie van de Partido Liberación Nacional (PLN) in het parlement, waar het hoofd, Carlos Ricardo Benavides, 'de aandacht van de huidige autoriteiten' veroordeelde en 'de vorige regering, die honderden illegale goudzoekers toestond om dat gebied binnen te komen'.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Semanario Universidad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten