zaterdag 12 januari 2019

Interparlementair Koninkrijksoverleg: 'Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland moeten elkaar beter informeren'

Toestroom van vluchtelingen en migranten uit Venezuela belangrijk agendapunt Ipko

Curaçao verzoekt Koninkrijksregering om financiële en technische bijstand


De delegaties van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) zullen elkaar vaker tussentijds informeren over de situatie in hun land wat betreft de toestroom van vluchtelingen en migranten uit Venezuela. Dat is afgesproken tijdens het Ipko op Sint Maarten dat gisteren werd afgesloten, aldus vandaag, zaterdag 12 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

De volksvertegenwoordigers van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland zijn na een rumoerige bijeenkomst, waarin behalve de kwestie Venezuela ook de geschillenregeling veel commotie veroorzaakte, tot de slotsom gekomen dat de vier delegaties elkaar beter moeten informeren. Het gaat behalve om de situatie van de vluchtelingen en migrantenstromen dan ook om het uitwisselen van informatie over mogelijke oplossingen en concrete verzoeken om hulp en bijstand van hun regeringen. Op basis daarvan kunnen de delegaties hun regeringen ‘vragen stellen over het gevoerde of nog te voeren beleid’.

'Dit betreft onder andere een binnenkort door Curaçao bij de Koninkrijksregering in te dienen vervolgverzoek tot financiële en technische bijstand', aldus de afsprakenlijst ter afsluiting van het Ipko op Sint Maarten. Dat verzoek zal de Curaçaose regering doen op basis van artikel 36 van het Statuut.

Bovendien zullen Curaçao en Aruba via het Koninkrijk proberen aanspraak te maken op een EU-programma dat landen in Zuid- Amerika ondersteunt ‘die worden geconfronteerd met een grote toestroom van Venezolaanse vluchtelingen en migranten’.

Een ander heikel punt tijdens het overleg dat van 8 tot en met 11 januari plaatsvond, was de geschillenregeling. De eilanden verschillen met Nederland van mening over het voorstel dat nu op tafel ligt. Dat blijkt alleen al uit het feit dat in het afsluitende document van het Ipko van elke delegatie apart de zienswijze is weergegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten