zaterdag 12 januari 2019

Rechter Hooggerechtshof Nicaragua neemt ontslag vanwege dictatuur president Ortega

(Bron foto: Twitter)
'Ortega en zijn vrouw, vicepresidente Rosario Murillo, slepen Nicaragua naar een burgeroorlog'


Een rechter van het Hooggerechtshof van Nicaragua heeft ontslag genomen met een vernietigende open brief aan president Daniel Ortega, die vorig jaar protesten tegen zijn regering onder ogen zag door veiligheidstroepen tegen remonstranten in te zetten.

'Ik heb gevochten tegen een dictatuur en ik heb nooit geloofd dat de geschiedenis zich zou herhalen vanwege degenen die ook tegen diezelfde dictatuur vochten', aldus de brief, toegeschreven aan rechter Rafael Solis Cerda, die donderdag 10 januari 2019 aftrad.

Solís is al lang lid van de FSLN-partij (Frente Sandinista de Liberación Nacional) van de president, maar zijn brief zei, dat de heer Ortega en zijn vrouw, vicepresident e Rosario Murillo, Nicaragua naar een burgeroorlog slepen.



De brief, die wijdverspreid op social media circuleert, werd vergezeld door een foto van de door de overheid uitgegeven ID van de heer Solís.


De authenticiteit van de brief kon niet onafhankelijk worden bevestigd en een bericht aan hem werd niet onmiddellijk beantwoord. De overheid reageerde niet onmiddellijk.

Solís merkte de honderden op die waren gestorven door de gewelddadige repressie van protesten in Nicaragua, die afgelopen april begon met het verbreken van de sociale zekerheid. Ten minste 325 personen zijn gedood tijdens de schermutselingen, volgens de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.. Sinds de protesten zijn verboden en de regering de controle over de straten heeft herwonnen, zijn leiders en zelfs deelnemers aan de publieke oppositie gearresteerd en gevangen gezet.


De heer Ortega en mevrouw Murillo houden vol, dat de regering reageerde op een couppoging. Ze zeiden, dat buitenlandse belangen samen met Nicaragua's oppositie proberen de regering ten val te brengen.

Maar, de brief van de heer Solís stelt dat er geen poging tot staatsgreep was geweest en dat de regering reageerde op afwijkende meningen met 'een irrationeel gebruik van geweld'. Vorige maand heeft de regering verschillende mensenrechtengroepen en onafhankelijke media gesloten. De teams van twee afdelingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten, die beschuldigingen van mensenrechtenschendingen onderzoeken, zijn het land uitgezet.

Solís schrijft in zijn brief, dat hij vorig jaar aftreden overwoog, maar dat hij gehoopt had dat de heer Ortega en mevrouw Murillo een echte dialoog met hun tegenstanders zouden aangaan Hij zei dat de president de suggesties negeerde die hij had aangeboden bij het onderhandelen over een einde aan de politieke crisis.



Toch zal Solís waarschijnlijk nog steeds zware kritiek ondervinden van de oppositie, aangezien hij en andere rechters gezien worden als trouwe aanhangers van de Ortega-regering en hem toelieten om herkozen te worden.

In de brief schrijft Solís de naleving door de rechterlijke macht van de heer Ortega toe aan de 'staat van terreur' in Nicaragua en de wetenschap dat enig verzet er simpelweg toe zou leiden dat rechters zouden worden verdreven.

(Suriname Mirror/The Associated Press/El Nuevo Diario/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten