zaterdag 12 januari 2019

Moordlustige tijgerhaai voor kust Costa Rica voorzien van gps-zender

Tijgerhaai beet vermoedelijk Amerikaanse toeriste Rohina Bhandari (49) dood in november 2017


De ongeveer 4 meter lange tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) begon rond Todd Steiner te cirkelen en het team van duikers in de wateren van Costa Rica - een teken van agressief gedrag van een mariene roofdier dat al verdacht werd van het doden van een Amerikaanse duiker in 2017. Zwemmend op een steenworp afstand van de haai wierp Steiner een harpoen in de met littekens bedekte rugvin van de haai om een zender te implanteren. 

De zender zal worden gebruikt om de bewegingen van de haai te volgen en hopelijk toekomstige duikers te beschermen in de tropische wateren die hij en duizenden andere duikers zijn gaan koesteren.

'Je werkt op dat moment met adrenaline', zei Steiner, de uitvoerend directeur van het in Olema, Californië (VS), gevestigde Turtle Island Restoration Network. 'Op dezelfde manier was het belangrijk om die gegevens te krijgen, dus ik werd gedreven door de noodzaak om Cocos Island National Park  te beschermen en om dit dier op de lange termijn te beschermen. Want als we vaststellen, dat het niet hetzelfde dier is (dat de duiker heeft gedood), kan het het park een conserveringsstrategie bedenken.'



Samen met het nationale parkensysteem van Costa Rica en burger wetenschappers reisde Steiner naar het afgelegen eiland Cocos Island National Park meer dan 450 kilometer uit de kust van Costa Rica van 7 tot 17 december om de tijgerhaai te taggen samen met andere haaiensoorten en zeeschildpadden.

De expeditie zette het onderzoek voort naar een 'maritieme levens snelweg' tussen Cocos Island en de Galapagos Eilanden in de hoop een beschermd zeegebied van 240.000 vierkante mijl op te zetten, bekend als de Cocos-Galapagos Swimway.

Steiner zei, dat de Ecuadoraanse en Costa Ricaanse regeringen al in besprekingen zijn om dit domein mogelijk te creëren. Maar, er was ook Lagertha, de bijnaam die wordt gegeven aan de vrouwelijke tijgerhaai die vermoedelijk de Amerikaanse toeriste Rohina Bhandari (49) en haar duikinstructeur in het nationale park in november 2017 heeft gebeten toen ze aan het duiken waren. De duikinstructeur overleefde de aanval, maar Bhandari niet.

Volgens Steiner zijn aanvallen van tijgerhaaien op duikers zeldzaam zijn, maar er is altijd enig risico bij het betreden van het domein van grote zeeroofdieren.

Het doel van het taggen van de haai is niet dat autoriteiten het kunnen volgen en doden, maar om de bewegingen te bestuderen met behulp van sensoren geplaatst rond Cocos Island en de Galapagos Eilanden, evenals een hydrofoon die de real-time locatie kan volgen.

Steiner maakt al 11 jaar lange researchreizen naar Cocos Island, waarbij hij samenwerkt met de Costa Ricaanse-organisatie Centro de Rescate de Especies Marinas Amenazadas (CREMA) en de Costa Ricaanse overheid om de dieren in het wild en verschillende ernstig bedreigde diersoorten te bestuderen.

De tropische wateren en de overvloed aan zeeleven maken het een bestemming op de bucketlist voor duikers, zei Steiner, met de duikgelden die de instandhoudingsinspanningen van het park ondersteunen. Door de haaien te taggen en hun gedrag te kennen, kunnen onderzoekers helpen met het informeren van duikschema's en duikers waarschuwen om bepaalde gebieden te vermijden waar een bekend vijandig dier kan zwemmen. 'We willen duikers veilig houden en het leefgebied beschermd houden en veilig', zei Steiner.

Steiner zei ook, dat ze geen bewijs hebben dat Lagertha de haai is die Bhandari heeft gedood, maar de littekens op de rugvin en het waargenomen agressieve gedrag rond mensen maken het tot hoofdverdachte.

Deze zelfde haai toonde agressief gedrag toen Steiner en onderzoekers een duik uitvoerden in december 2017, kort na de aanval. Ze moesten de duik op een gegeven moment afbreken vanwege het risico.

Een Emmy-bekroonde documentaire filmmaker, Alfredo Barroso, filmde de nieuwste expeditie van Steiner voor een toekomstige documentaire en beschreef het gedrag van de haai toen ze hem ongeveer 60 voet onder water naderden. 'Het toonde geen angst voor de duikers en zwom langzaam en continu om ons heen, zijn ogen dicht, wat vaak een teken is van een mogelijke aanstaande aanval', zei Barroso in een verklaring.

Steiner zei dat ze op zoek zijn naar ervaren, avontuurlijke duikers om mee te helpen aan toekomstig onderzoek in het Cocos Island National Park.


(Suriname Mirror/Marin Independent Journal/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten