dinsdag 31 december 2019

'Staatsolie is in haar 39-jarig bestaan nog nooit zo sterk geweest als in 2019'

Directeur Rudolf Elias: 'Staatsolie is de hoop van de toekomst'

Vakbond SWOS blikt terug op moeizame cao-onderhandelingen...


'Staatsolie is in haar 39-jarig bestaan nog nooit zo sterk geweest als in 2019. Ook is het bedrijf nog nooit zo gediversifieerd als nu. Het bedrijf is een grote energieleverancier en vanaf 1 januari 2020 wordt de maatschappij de grootste stroomproducent en leverancier van Suriname. Staatsolie is de hoop van de toekomst', zei directeur Rudolf Elias gisteren bij de oudejaarsviering van het bedrijf, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 31 december 2019. 

'Zonder vakbond komen we nergens', stelde hij, reagerend op de bezorgdheid die door de vakbond (SWOS, Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname) was geuit over een aantal zaken. De medewerkers en bond zijn onderdeel van het beleid en de beslissingen die genomen worden, aldus Elias.

Kort daarvoor had vakbondssecretaris Roy Coupain in zijn toespraak bezorgdheid geuit over problemen die de vakorganisatie constateert met betrekking tot het personeelsbeleid. 2019 Was, aldus Coupain, voor de vakbond een moeilijk jaar. Bij alle besprekingen, zowel tijdens als na het afsluiten van de cao, bleek hoe moeizaam het onderhandelen plaatsvond.

'De besprekingen waren nog nooit zo lastig als in de afgelopen periode. Onze indruk dat de werkgever, Staatsolie, in toenemende mate wil terugnemen wat de vakbond samen met de directie in al de jaren daarvoor heeft opgebouwd heeft steeds meer gestalte gekregen. Er is niet zelden een spanningsveld ontstaan met het onderhandelingsteam, terwijl wij als vakbond altijd hebben gestreefd naar coöperatief partnerschap.' Volgens hem worden besluiten genomen door de directie en dient de vakbond zich daarnaar te schikken.

Evenals directeur Elias hoopt ook de SWOS dat snel grote commerciële olievoorraden in zee worden gevonden. 'Liever vandaag dan morgen, maar we moeten niet op zaken vooruit lopen. Laten we hopen, maar ons niet rijk rekenen', zei Coupain. Elias stelde dat Staatsolie in 2020 minstens hetzelfde als 2019 wil realiseren.

Voorts is het streven om 30 procent van de Saramaccagoudmijn van Rosebel Gold Mines te verwerven.

In 2019 werd 2 procent meer aardolie geproduceerd dan beoogd en had de raffinaderij met 97 procent in vergelijking met het jaar daarvoor ook een goed bedrijfsresultaat. Deze doelstellingen werden gerealiseerd met een lager dan aanvankelijk geraamde kostprijs.

Met haar dochterondernemingen samen had Staatsolie een geconsolideerde omzet van 500 miljoen Amerikaanse dollar. De verwachtte geconsolideerde winst over dit jaar zal ongeveer 180 miljoen Amerikaanse dollar bedragen, zei Elias. Aan de staatskas is dit jaar 150 miljoen Amerikaanse dollar bijgedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten