maandag 30 december 2019

Ministerie van Financiën blikt vooruit en terug op Belastingen en Douane

Elf aangekochte scanners worden in 2020 geïnstalleerd...

Douane korps treedt per 1 januari uit FISO


Vroeg in 2019 werd het structuur stappenplan van de Belastingen en Douane organisatie goedgekeurd en ging van start. Dit hervormingsplan duurt totaal 15 maanden en heeft als doel de grote tekortkomingen bij de diensten fundamenteel op te heffen. Dit bericht het ministerie van Financiën maandag 30 december 2019.

Een van eerste stappen was de overgang op SIGTAS, het nieuwe belastingensysteem waartoe belangrijke pilots zijn uitgevoerd, zoals de on-line aangiften middels portals bij commerciële banken. Tevens is de beschrijving van de interne organisatie en processen die passen in het gemoderniseerde systeem afgerond. Deze zullen fungeren als de nieuwe kaders voor de taken en werkzaamheden van elke belastingambtenaar en of douanier.

De aanpak van de renovatie van het nieuw aangekochte Belastinggebouw is eveneens in kaart gebracht.

Een absoluut hoogtepunt was de aanvang van de bouw in september 2019 van het Douanegebouw, terwijl nieuwe apparatuur voor de dienst succesvol werd aanbesteed. De elf aangekochte scanners worden in 2020 geïnstalleerd en zullen dienen om de douanecontrole werkzaamheden efficiënter en fraude-veiliger te maken. Het aangewezen personeel zal intensief getraind worden in bediening van de apparatuur en geautomatiseerde afwikkeling van handelsladingen.

* Maar, wat voor scanners het zijn wordt niet vermeld. Hoe is het gesteld met een of meerdere containerscanners op het haventerrein? Het ministerie van Financiën blinkt niet uit in duidelijkheid.

Het Asycuda handelsinformatiesysteem is in 2019 beter beveiligd en met specialiteiten uitgebreid. De instelling van de internationale relatie desk met de World Customs Organisation en Customs World van Dubai zal begin 2020 een feit zijn, hetgeen een grote sprong vooruit is in de verbetering van onze cross-border intelligence.

Naast capaciteitsversterking en training zullen de dienstambtenaren ook kunnen rekenen op een betere bezoldiging als een reflectie van een verhoogde opbrengst van hun werkzaamheden, op basis van de organisatorische en technologische hogere effectiviteit. Dit principe wordt toegepast in het kader van de incentieven voor hervormingsgezindheid en het streven naar hogere resultaten uit arbeid en inzet. Aangezien de relatie output en inzet beter identificeerbaar zal zijn, zullen onvermijdbaar, maar ook zeer opportuun, de Belastingen en Douane een eigen bezoldigingssysteem kunnen ontwikkelen. Bij deze zal alvast het douane korps per 1 januari 2020 uit FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) treden. Hiervoor zal de minister van Financiën binnenkort een raadsvoorstel bij de Raad van Ministers indienen, met het nieuwe bezoldiging beleid voor de douane.

Ten slotte zijn recentelijk belangrijke wetten die de automatiseringsinspanningen bekronen aangenomen in het parlement, waaronder het uniek fiscaal identificatienummer voor elke belastingplichtige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten