dinsdag 31 december 2019

Politie Cali, Colombia, arresteert leider rebellengroep ELN

Juan Carlos Cuellar in 2017 uit gevangenis vrijgelaten vanwege vredesproces

(Bron foto: Manuel Saldarriaga)
ELN: 'Gevangenneming van een vredesmediator verergert het klimaat van wantrouwen'


De politie in Cali zei maandag 30 december 2019, dat ze een leider in Colombia hebben gearresteerd van de guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional), die in 2017 uit de gevangenis werd vrijgelaten om over vrede te onderhandelen.

In een persbericht zei de ELN maandag dat 'Juan Carlos Cuellar' bemiddelde bij een mogelijke hervatting van vredesbesprekingen met de regering van president Ivan Duque, tot zijn arrestatie zondag.



De regering van Colombia heeft noch de bewering van de politie van Cali over de arrestatie van Cuellar, noch de bewering van de ELN dat hij bemiddelde bij de mogelijke hervatting van vredesbesprekingen bevestigd.

Duque onderbrak de vredesbesprekingen in augustus 2018 en beval de reactivering van aanhoudingsbevelen voor het ELN-leiderschap na een terroristische aanslag waarbij in januari 22 personen in Bogota werden gedood.

Cuellar is lid van het nationale directoraat van de ELN. Het feit dat de regering zijn arrestatie niet als een klap tegen de guerrilla heeft aangekondigd of zelfs zijn arrestatie heeft bevestigd, is zeer ongebruikelijk.


De ELN-leider werd in 2008 gearresteerd en in 2017 uit de gevangenis vrijgelaten om deel te nemen aan formele vredesbesprekingen met voormalig president Juan Manuel Santos. Cuellar bemiddelde in het geheim vredesbesprekingen met aanvankelijk president Alvaro Uribe, vervolgens met Santos en blijkbaar met Duque.

Volgens de vredesonderhandelaars van de ELN 'hadden afgezanten van de regering Juan Carlos voorgesteld om na de aanval in januari door te gaan met deze inspanningen, zonder opnieuw gevangen te worden gezet".


De arrestatie van Cuellar is een grote klap voor de mogelijkheid van een hervatting van gesprekken dat al meer dan een jaar wordt bepleit door de kerk, sociale leiders en politici.

Duque en vredescommissaris Miguel Ceballos hebben consequent ontkend, dat er enig contact is geweest met de ELN nadat de president aantrad en de besprekingen in augustus vorig jaar opschortte.

De hermetische stilte van de regering over de arrestatie geeft echter het tegenovergestelde aan en is in tegenspraak met de bewering van de ELN dat de arrestatie van Cuellar 'typisch was voor een regime dat 'de vrede aan flarden scheurt'.' Volgens de ELN 'verergert deze gevangenneming van een vredesmediator het klimaat van wantrouwen.' 

(Suriname Mirror/El Colombiano/Colombia Reports/El Espectador/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten