maandag 30 december 2019

Bouterse moet 22 januari voor de Krijgsraad verschijnen in zijn verzet-zaak

Advocaat Kanhai: 'Ik zou hem wel afraden om naar de rechtbank te gaan'

'Mensen willen dat mijn cliënt in de rechtszaal komt, zodat ze hem belachelijk kunnen maken en uitjouwen'


President Desi Bouterse moet 22 januari 2020 voor de Krijgsraad verschijnen. Op deze dag zal het verzet tegen zijn veroordeling tot 20 jaar celstraf worden behandeld die door zijn raadsman Irvin Kanhai is aangetekend.

Het staatshoofd werd in november door de Krijgsraad onverwachts veroordeeld tot 20 jaar celstraf als hoofdverdachte in de zaak van de 8 Decembermoorden. Kanhai liet meteen na de veroordeling weten dat hij verzet zou aantekenen tegen het vonnis. Volgens de raadsman was het vanaf het begin duidelijk dat het gaat om een politiek proces. Verder liet Kanhai toen weten, dat Nederland precies op de hoogte is wat er zich heeft afgespeeld. Volgens hem is daarom het archief voor 60 jaar niet naar buiten gebracht.

Volgens Kanhai blijft de hoofdverdachte op vrije voeten totdat de zaak in hoger beroep is behandeld. Dat kan volgens de raadsman wel 10 jaar duren. Bouterse is niet van plan af te treden zoals velen hebben gevraagd of geadviseerd.

Of Bouterse daadwerkelijk zal verschijnen voor de Krijgsraad, zal Kanhai nog met hem bespreken. 'Ik zou hem wel afraden om naar de rechtbank te gaan', zegt de raadsman op Starnieuws. Als Bouterse niet in persoon komt opdagen, zal het vonnis dat uitgesproken is door de Krijgsraad worden bevestigd. Hiertegen kan er nog hoger beroep worden aangetekend bij het Hof van Justitie, zegt Kanhai.

Kanhai zegt dat een aantal nabestaanden Bouterse voor de rechter willen zien staan. 'Hij zou ook moeten opstaan voor de rechter, terwijl hij president is van Suriname. Ik zou elke president afraden om op te staan voor de rechter. Mensen willen dat mijn cliënt in de rechtszaal komt, zodat ze hem belachelijk kunnen maken en kunnen uitjouwen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten