dinsdag 31 december 2019

Owru Yari Pagara Estafette trekt weer veel publiek in centrum Paramaribo - Festijn om te zien en gezien te worden.... - Wordt 't niet eens tijd voor iets anders??

(Bron foto's: Dagblad Suriname)
Veel mensen waren met hun eigen voorraad (sterke) drank gekomen


Zoals elk jaar waren nu ook weer 's middags op oudjaarsdag duizenden mensen naar het centrum van Paramaribo getogen om de Owru Yari Pagara Estafette mee te maken. In de drukke straten werd, aldus Starnieuws, 'flink gefeest, gedanst en vooral gedronken'.

Op het Onafhankelijkheidsplein, terwijl de eerste pagara's werden afgeschoten, namen enkele feestgangers eerst een ‘wasi’. Met ‘swiet watra’ uit een reuzen prapi waste Rita Ravenberg de mensen, deed zegeningen voor hen voor 2020. Behalve een bad en zegeningen kregen de mensen ook advies om bepaalde doelen in het nieuwe jaar te kunnen bereiken.

De overheid had met het opzetten van verschillende centrale plekken, zoals speciale muziekpodia en een straat speciaal voor eten en drinken, geprobeerd de drukte beheersbaar te maken. Maar, het was weer heel erg druk op elke plek waar pagara's werden afgeschoten.

Opvallend was, zo vindt Starnieuws, dat heel veel mensen met hun eigen voorraad drank waren gekomen. Ook tieners sjouwen met hun eigen ‘ijsbox’ van de ene naar de andere vuurwerkshow. Ook bij hen was sterke drank het meest in trek.

De politie en brandweer hadden hun handen vol. Het vuurwerk heeft nog steeds een fikse greep op het publiek, dat met mobieltjes voor zich uit, de meterslange pagara's vanaf de ontsteking tot de laatste ontploffing, diep gehypnotiseerd volgde. Het was soms moeilijk om de mensen op afstand te houden. Af en toe brak een enkeling door om bij de knallende pagara's te gaan juichen. Zij werden onmiddellijk verwijderd. Langs de route van het vuurwerk stonden er mannen klaar met brandblusapparaten.


MAAR.....
Een vuurwerkfeest dat om onbegrijpelijke redenen ieder jaar weer vele bezoekers uit binnen- en buitenland (lees: Nederland) trekt. Onbegrijpelijk, immers wat is er de lol van om met oordopjesof met een aantal van je vingers in je oren en een mondkapje of lapje stof voor je mond, je te vergapen aan met een hels kabaal uit elkaar spattende strengen pagara's? Daarbij ook nog een op zo'n twee meter afstand gehouden door leden van de korpsen politie en brandweer van Suriname, om maar extra aan te geven hoe 'leuk' het feestje is.

Honderden fotocamera's, I-Phones, tablets, videocamera's en mobiele telefoons werden omhoog gehouden om toch maar vooral spannende beelden vast te leggen: uit elkaar knallende pagara's en rook, vooral veel giftig en dus ongezonde rook. Onbegrijpelijk. Maar, het is ook een feest van om gezien en gezien te worden en om te drinken. Een Surinaams feestje van de gekte, dat nu en dan toch in het recente verleden goed bleek voor een beetje video-aandacht van een internationale nieuwszender als CNN.

En dit alles dus overdag, rond het middaguur, op de laatste dag van 2019. Overdag, en dus niet tijdens de jaarwisseling.

Waarom investeren die organiserende winkelbedrijven niet eens in een mooi siervuurwerkfestijn tijdens de jaarwisseling, dus om middernacht, en laten ze de herrie en de giftige dampen van de traditionele pagara's niet eens voor wat ze zijn, ongezond en onaantrekkelijk? Time for change? Valt er niet meer te genieten van een mooi siervuurwerkspektakel dan van op de grond uit elkaar spattende pagara's? De antwoorden lijken duidelijk.

Bij deze dan ook een oproep aan de organisatie van het pagara-festijn om in 2020 over te stappen op een mooier en meer verantwoord siervuurwerkspektakel in het centrum van de stad, op bijvoorbeeld het Onafhankelijkheidsplein, in plaats van weer een oorverdovend en rokerig ongezond pagara-feestje overdag.

Overigens, krijg je in Paramaribo wel eens het gevoel, dat de jaarwisseling al dagen van te voren wordt 'gevierd'. Vanaf de dag dat vuurwerk mag worden verkocht, 27 december, wordt er zinloos geknald en dat gaat door tot en met morgen, 2 januari. Het afschieten van vuurwerk tijdens de echte jaarwisselingsnacht lijkt dan ook geen enkele zin meer te hebben, aan kracht te hebben ingeboet, er is immers nauwelijks verschil te horen en te zien met de nachten en dagen er voor.Suriname kent een paar jaarwisselingen....

Een tweede oproep, maar nu gericht aan de regering, is dan ook om in 2020 de vuurwerkverkoop te laten plaatsvinden vanaf bijvoorbeeld oudjaarsdag, 31 december, tien uur in de ochtend tot zes uur 's avonds en het afschieten van vuurwerk toe te staan tussen oudjaarsdag 31 december tien uur 's morgens en nieuwjaarsdag 1 januari vier uur 's morgens. Mogelijk krijgt daardoor de jaarwisseling in Suriname weer echte glans en kracht. Geef de jaarwisseling weer haar traditionele intenties en gevoelens en kleuren aan de hemel terug.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten