dinsdag 31 december 2019

Colombia wil besproeien vanuit de lucht met glyfosaat van coca-velden hervatten

(Bron foto: WPRL)
Wet moet sproeivluchten onder toezicht Nationale Politie mogelijk maken


De regering van Colombia heeft voorgesteld het besproeien vanuit de lucht van cocavelden te hervatten, vier jaar nadat het was opgeschort vanwege gezondheidsproblemen. 

Het ministerie van Justitie publiceerde maandag 30 december 2019 een wetsontwerp dat sproeivluchten onder toezicht van de nationale politie mogelijk zou maken. Het voorstel pleit ook voor de oprichting van een onafhankelijk agentschap dat toezicht houdt op klachten met betrekking tot sproeien vanuit de lucht, inclusief eventuele mogelijke gevolgen voor plattelandsgemeenschappen.

De poging om besproeiingsvluchten te hervatten komt op het moment, dat Colombia worstelt met het inperken van illegale productie van coca, de plant die wordt gebruikt om cocaïne te maken.

Volgens de Verenigde Naties is het areaal van de cocateelt in Colombia de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd en eind 2018 169000 hectare groot (417600 acres).

Colombia heeft het sproeien vanuit de lucht in 2015 opgeschort na een onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie Organisatie, WHO, dat vond dat glyfosaat, de chemische stof die wordt gebruikt in besproeiingsvluchten, kanker kan veroorzaken.

Amerikaanse ambtenaren verzetten zich tegen de opschorting, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn dat de chemische stof een gevaar voor de mens vormt.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten