dinsdag 31 december 2019

Assemblee en Nationaal Volkscongres China gaan bilaterale samenwerking verdiepen

(Bron foto: NII)
'Belang om ook op parlementair vlak samen te werken is groter geworden'

'Alle parlementen hebben zo hun sterktes en daar leer je ook van, dus ook van het Chinees parlement'


De Nationale Assemblee (DNA) en het Nationaal Volkscongres China gaan hun bilaterale samenwerking verdiepen. De twee parlementen hebben wel altijd contact met elkaar gehad, maar omdat op regeringsniveau formeler met elkaar wordt samengewerkt, is het van belang dat de twee parlementen ook beter met elkaar gaan samenwerken, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 30 december 2019.

Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft eerder deze maand bezoek gehad van een delegatie van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken van het Nationaal Volkscongres. De delegatie was op bezoek in de regio en bracht een oriëntatiebezoek aan Suriname. Geerlings-Simons benadrukt tegenover het NII, dat het Surinaamse parlement met verschillende volksvertegenwoordigingen samenwerkt. Het contact met het Chinese parlement is niet nieuw. In de laatste twee jaren zijn meerdere medewerkers van de Nationale Assemblee voor training naar China gestuurd.

Er bestaat nu een formele samenwerking tussen de Surinaamse en de Chinese regering en dat betekent, aldus de parlementsvoorzitster, dat het belang om ook op het parlementaire vlak samen te werken, groter is geworden.

De Chinese delegatie heeft een gesprek gevoerd met de Surinaamse DNA-commissie Buitenlandse Zaken. De delegaties hebben gesproken over de gebieden van samenwerking tussen Suriname en China en over de internationale agenda van beide landen. Zo is er gesproken over de wereldeconomie en  klimaatverandering.

Geerlings-Simons zegt, dat Suriname als klein land, er een groot belang bij heeft dat de wereldeconomie stabiel blijft. Ze wijst erop, dat de grote landen, die vaak de grote uitstoters zijn van broeikasgassen, serieuze stappen ondernemen om klimaatverandering te beteugelen. China is een van deze landen, die stappen in die richting onderneemt en waar Suriname ook naar kijkt.

De parlementsvoorzitster zegt, dat zij op elk internationaal forum met grote landen, ook aangeeft dat het beteugelen van de klimaatverandering in ieders belang is.

Een ander belang van China voor samenwerken met Suriname is het feit, dat Suriname de One China Policy altijd ondersteund heeft. Ook hierover hebben de twee delegaties zich gebogen.

De Chinese delegatie heeft op haar beurt een uitnodiging aan de Surinaamse gesprekspartner gedaan voor een tegenbezoek aan China. Dit zal mogelijkheden bieden om met het Chinese parlement een meer formele relatie aan te gaan. Geerlings-Simons benadrukt, dat DNA in de afgelopen jaren met meerdere parlementen heeft geprobeerd bilaterale relaties aan te gaan. Het voordeel hiervan is dat zij elkaars kwaliteit van werken ondersteunen. 'Alle parlementen hebben zo hun sterktes en daar leer je ook van. Dus ook met het Chinees parlement.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten