maandag 30 december 2019

Een van de beste Officieren van Justitie in Colombia vermoord

Alcibiades Libreros was Cali-chef van de OM-georganiseerde misdaadeenheid

(Bron foto: Facebook)

Een top-Officier van Justitie in Colombia is zondag 29 december 2019 vermoord en dat is een van de grootste klappen voor Justitie in de afgelopen jaren. De moord op Officier van Justitie Alcibiades Libreros zond een schokgolf door het kantoor van de procureur-generaal dat in jaren geen ambtenaar van deze stature  heeft verloren.

Libreros was de Cali-chef van de georganiseerde misdaadeenheid van het Openbaar Ministerie (OM).

'Wat een pijn, woede en hulpeloosheid voel je wanneer een collega sterft vanwege het werk tegen criminele organisaties', zei Claudia Carrasquilla, hoofd van de nationale georganiseerde misdaad-eenheid van het OM.


Libreros, die in 2014 de beste openbaar aanklager van Colombia werd genoemd, werd tijdens het rijden door het zuiden van de stad vermoord door twee moordenaars op een motorfiets. De hoogste Officier van Justitie hield toezicht op onderzoeken tegen verschillende van de meest prominente georganiseerde misdaadgroepen in Colombia.


De zust van de Officier van Justitie, Carmenza Libreros, vertelde televisienetwerk Caracol, dat de Unidad Nacional de Protección (UNP) had geweigerd Libreros en zijn gezin te beveiligen. 'Hij had om bescherming gevraagd, meerdere keren vroeg hij om bescherming voor zichzelf en zijn gezin en zij ontkenden het ... waar is gerechtigheid in dit land?', vroeg de zus van de Officier van Justitie aan het televisienetwerk.

De UNP, die al maanden onder vuur ligt vanwege mislukkingen en corruptie, reageerde niet onmiddellijk op de beschuldiging..


Zowel de de politie van Cali als het Openbaar Ministerie hebben onmiddellijk onderzoek naar de moord aangekondigd. 'We verifiëren samen met het Openbaar Ministerie en met onderzoekers die samen met de Officier van Justitie hebben gewerkt, mogelijke kritieke en speciale processen die Libreros uitvoerde', vertelde Cali's waarnemend politiechef Miguel Angel Botia aan de pers.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/CNN Espanol/Twitter/El Tiempo/YouTube/ Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten