maandag 30 december 2019

Eindelijk: Toerismefaciliteiten op Brownsberg-plateau komen in handen private onderneming

Plateau moet weer toerist aantrekkelijk en commercieel succesvol worden 

Het moet een verval een halt worden toegeroepen


De toerismefaciliteiten op het Brownsberg-plateau mogen worden overgenomen door een private onderneming. Hiertoe heeft het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) groen licht gegeven. Binnen dit proces, waarin de private partij via een openbaar inschrijvingsproces zal worden toegewezen, zal Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname) als toezichthouder fungeren en de regulering ter hand nemen. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 30 december 2019.

Het aanwijzen van wie de faciliteiten zal overnemen, zal door een selectiecommissie plaatsvinden, waarin ook het lokale gezag van Brokopondo als belangrijke stakeholder zitting zal hebben. Voor de toewijzing, zal de commissie de beste voorstellen selecteren op basis van vooraf gestelde criteria, zoals een ‘trackrecord’ op grond van ervaring, specialistische kennis, good governance, kredietwaardigheid en transparantie, met ingebouwde garanties die het welzijn en de welvaart van de lokale gemeenschap garanderen, aldus Conservation International Suriname (CIS).

John Goedschalk, directeur van CIS, heeft samen met RGB en Stinasu als sluitstuk van een reeks voorbereidende gesprekken met diverse stakeholders het districtscommissariaat van Brokopondo geïnformeerd over het traject van een ‘Public Private Partnership’ (PPP). De inschrijving is open voor zowel binnen- als buitenlandse investeerders en toerisme operators. Echter zal de lokale gemeenschap, indien zij een plan heeft dat aan de criteria voldoet en door hen gefinancierd en uitgevoerd kan worden met door hen aangewezen partijen, in een voorkeurspositie verkeren.

Met dit PPP-project hopen de overheid en CIS, samen met andere relevante stakeholders, het Plateau weer tot een toerist aantrekkelijk en commercieel succesvol oord te maken om zo het verval een halt toe te roepen en de Brownsberg in zijn oude glorie te herstellen op basis van moderne ondernemingsinzichten.

Om vooral de inzichten van de lokale gemeenschap mee te nemen, is ook vergaderd met belangrijke vertegenwoordigers van de gemeenschap waaronder de Organisatie Gezagsdragers Brownsweg en de NV ‘Gadu Manda Wang Kai' (met vertegenwoordigers uit alle geledingen van Brownsweg) om dit traject verder uit te diepen. Aangezien de gemeenschap van Brownsweg in alle bijeenkomsten heeft aangegeven, dat zij er alles aan wil doen om dit uniek natuurgebied te behouden en consensus te willen bereiken in alle conflictissues, wil zij zich ook als een belangrijke partner presenteren.

CIS ondersteunt dit project in het kader van zijn ‘Groene Groei Strategie’, waarbij duurzame groei, toegevoegde waarde, ondernemerschap en toename werkgelegenheid, de uitgangspunten zijn. In het PPP-model is er minder druk op de overheid; de zware zorgplicht vervalt. Daarvoor in de plaats komt economische groei met duurzaam beheer en de waarde van de natuur als basis, waarin moderne inzichten in natuurbeheer meegenomen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten