maandag 30 december 2019

'Centrale Bank speelt cruciale rol in facilitering wanbeleid van deze regering'

Gajadien wil imagoschade gecreëerd door governor snel hersteld zien door Raad van Toezicht


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) ziet niet alleen de teruggave van 19,5 miljoen euro als belangrijk. 'Suriname heeft harder nodig de goede naam en het vertrouwen in onze instituten en banken als goede basis van ons financieel systeem. Met het vervolgonderzoek van onze banken naar witwassen word hieraan geen verbetering gebracht', zegt de politicus vandaag, maandag 30 december 2019, op Starnieuws. 

Gajadien hekelt het feit, dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, in de media treedt en tegelijkertijd onduidelijkheid creëert. 

'Hij kan niet verklaren vanwaar de dollars komen die de cambio van Chotelall goedkoper dan de rest aanbiedt, terwijl de controle wordt uitgeoefend door de CBvS. Het lijkt meer op een accommodatie van personen en/of bedrijven door de CBvS door niet transparante valuta-interventies. De governor kan niet verwijzen naar de president van het land. En juist deze niet transparante handelingen roepen argwaan op, niet alleen bij de samenleving maar ook bij internationale instituten', zegt Gajadien.

'Je kan immuniteit hebben, maar als men merkt dat er misbruikt van wordt gemaakt, gaat dat jou steeds achtervolgen. Zie ook het voorbeeld van een veroordeelde president van Suriname, die gebruik kan maken van zijn immuniteit om als staatshoofd naar bepaalde landen te gaan, maar neemt geen risico omdat hij opgepakt kan worden. Daarom worden landen waar hij kan gaan zorgvuldig uitgezocht.' 

'Economisch gezien is er geen ontkomen aan met dit slecht monetair beleid. Het resultaat is dat de koersen verder omhoog gaan. De Centrale Bank speelt een cruciale rol in de facilitering van het wanbeleid van deze regering', vindt Gajadien.

Vragen die onbeantwoord zijn gebleven door de CBvS zijn onder meer:
⁃ Met welk geld valuta-interventie plaatsvindt bij de zogenaamde City cambio (Chotelall)?
 ⁃ Hoeveel en tegen welk koers wordt vanuit CBvS geïntervenieerd bij de cambio’s en banken?
 ⁃ Hoeveel goudopkoop heeft er dit jaar plaatsgevonden en welke valuta is hiervoor aangewend?

'We kunnen doorgaan met deze vragen, welke slechts bedoeld zijn voor de broodnodige transparantie.' Gajadien ziet graag dat de imagoschade die de governor creëert voor de CBvS snel hersteld wordt door de Raad van Toezicht of de regeringscommissaris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten