zaterdag 23 november 2019

Avondklok ingesteld in Colombiaanse hoofdstad Bogotá

Massaprotesten in Colombiaanse steden tegen dalende koopkracht en corruptie

Zeker drie doden tijdens demonstraties en 42 burgers en 37 politieagenten gewond geraakt


In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá is vrijdag 22 november 2019 een avondklok ingesteld vanwege aanhoudende protesten tegen het regeringsbeleid. Dat heeft burgemeester Enrique Peñalosa bekendgemaakt. De avondklok gold eerst alleen voor drie wijken waar het donderdag onrustig was, maar is uit voorzorg uitgebreid naar de hele stad.

Er zijn 20.000 agenten op de been om te voorkomen dat er rellen ontstaan. Het is voor het eerst in meer dan 40 jaar, dat er in Bogotá, een stad met zo’n 7 miljoen inwoners, een avondklok wordt afgekondigd. De maatregel werd door de burgemeester van de stad uitgevaardigd op dringend verzoek van de Colombiaanse president Iván Duque. De avondklok geldt van 21.00 uur vrijdag tot 06.00 uur zaterdag. Ook is een samenscholingsverbod van kracht en mag er tot zaterdagmiddag geen alcohol worden verkocht.


Vrijdag verzamelden zich duizenden mensen op het belangrijkste plein van Bogota, Plaza Bolivar, voor nieuwe protestacties. De demonstranten vinden dat de regering van de conservatieve president Iván Duque Márquez te weinig doet tegen de dalende koopkracht van het land en ze maken zich zorgen om corruptie binnen de overheid.

(Bron foto: Twitter)
Ze sloegen onder meer op potten en pannen en riepen leuzen tegen het regeringsbeleid.

Demonstranten vrezen ook, dat de regering staatsbedrijven wil privatiseren en het pensioenstelsel wil hervormen. President Duque houdt vol dat dit soort voorstellen niet bestaan en dat het juist de goede kant op gaat met de Colombiaanse economie. Maar, niet iedereen deelt de analyse van de president. Volgens senator Gustavo Petro, zelf voormalig presidentskandidaat, zijn het  'vooral de winsten van bankiers die groeien'.


Ook donderdag werd in Bogotá en andere steden in het land gedemonstreerd. Vakbonden, studentenbewegingen en inheemse groeperingen hadden een nationale staking afgekondigd. In de hoofdstad betoogden ruim 250.000 mensen tegen het regeringsbeleid, een van de grootste protestdemonstraties in de recente Colombiaanse geschiedenis. De massaprotesten begonnen vreedzaam maar leidden later tot confrontaties tussen de betogers en politie, die onder meer traangas inzette.


In onder andere Bogotá en de zuidwestelijk gelegen stad Cali kwam het tot rellen en plunderingen. Elders in Colombia vielen drie doden tijdens demonstraties. Ook raakten 42 burgers en 37 politieagenten gewond.

Duque riep vrijdagavond in een toespraak op tot een dialoog over de onvrede. 'Volgende week start ik een nationaal gesprek. Zo moeten we tot de oplossing komen om op de midden en lange termijn het sociale gat in ons land te dichten.'




De massaprotesten in Colombia volgen op soortgelijke demonstraties in andere Zuid-Amerikaanse landen. Ook in Chili, Ecuador en Bolivia gingen ontevreden burgers recent massaal de straat op.

(Suriname Mirror/AD/Al Jazeera/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten