dinsdag 29 oktober 2019

Vijf cambio's niet formeel door OM Nederland over verdachten-status in zaak inbeslagname euro's

'Cambio's hebben volgens geldende regels euro's verkocht aan de banken'


De vijf cambio's die door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM)/FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) mede verdacht worden van witwassen van zwart geld, zijn formeel hierover niet ingelicht. Zij weten niet dat ze naast De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en Finabank rond de inbeslagname van de 19.5 miljoen euro ook verdacht worden. De banken hadden ook euro's gekocht bij de wisselkantoren. 

De cambio's die op de verdachtenlijst staan, zijn Exces, Surora, Trade Exchange, HJ de Vries en Unitel Exchange.

Remy Bhailal, directeur van Exces, tevens voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, zegt maandag 28 oktober 2019 op Starnieuws niet op de hoogte te zijn van de verdachten-status. Er is geen enkele mededeling hierover gedaan aan de cambio's.

De geldzending naar Nederland is in april vorig jaar verricht onder verantwoordelijkheid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het geld is van de drie handelsbanken. De cambio's vinden het vreemd, dat zij worden verdacht, omdat ze volgens de geldende regels euro's verkocht hebben aan de banken. Daarmee is hun rol uitgespeeld.

De CBvS, De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en de Finabank hebben in juni een klaagschrift ingediend bij de Rechtbank Noord-Holland. Aan de rechter wordt gevraagd om de beslaglegging door het Nederlandse Openbaar Ministerie op te heffen. Toen waren er nog geen verdachten aangewezen.

De banken hebben alle informatie die opgevraagd was via het rechtshulpverdrag verstrekt aan Nederland. Zij zijn er verbaasd over dat ze als verdachten zijn aangemerkt.

Het klaagschrift wordt op 5 november in behandeling genomen door een Nederlandse rechtbank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten