dinsdag 29 oktober 2019

Den Blauwvinger: Surinaamse ratjetoe-herhaal-tv bron van ergernis

COLUMN: 'The Love Station' toont geen liefde voor de kijker

Vooral 'veel kijkplezier' en 'maak je klaar'...


Het is droevig gesteld met de technische- en inhoudelijke kwaliteit van de Surinaamse tv-zenders. Enige professionaliteit en ter zake deskundigheid lijken te ontbreken bij directies. Erger, zij hebben geen oor en oog voor de kijker. Dat blijkt dagelijks en vooral bij die ene zender, die zender die zich ook nog eens 'The Love Station' durft te noemen, een zender geregeerd door één familie, van directie tot presentatie: ABC..., een zender die bij de minste of geringste onweersbui urenlang uit de ether wordt gedonderd en gebliksemd, als enige zender...

Die zender ontbeert werkelijk enig 'love' gevoel voor de kijker. Iedere dag een aaneenschakeling van technisch falen en redactionele onnozelheid. Het is niet voor het eerst, dat ondergetekende aandacht besteed aan de vele onnozelheden bij die omroep. Maar, er verandert niets. Neen, de technische- en presentatie-onvolkomenheden lijken toe te nemen. Hieronder enkele voorbeelden van ABC's zogenaamde 'love' voor de kijker.

Geluid
Constant moet je als kijker het geluidsvolume bijstellen. Dat volume verschilt van programma na programma, luid, zacht, luid, zacht en zelfs geen geluid. Reclames zijn vaak luider dan programma's ervoor en er na. ABC laat de kijker minuten lang naar bijvoorbeeld CNN kijken zonder geluid, alvorens een medewerker bij ABC wakker wordt.... Het ontbreekt de zender kennelijk aan deskundigheid en/ of de juiste apparatuur om het geluidsvolume op èèn niveau te houden tijdens de uitzendtijd.

Herhalingen
De zender lijkt er ook een gewoonte van te maken om afleveringen van wekelijkse series na een week gewoon weer uit te zenden, te herhalen dus. Als kijker verwacht je toch een nieuwe vervolg aflevering. Heel irritant. 'The Love Station' lijkt meer op 'The Dummy Station'. (Opmerkelijk: Het lachebekje onder de presentatrices bood zondagavond 3 november bij de aankondiging van de serie '24' excuses aan voor het uitzenden de vorige week van een al uitgezonden aflevering! Zou de directie deze Den Blauwvinger hebben gelezen? Het was voor het eerst, dat ABC TV excuses aanbiedt voor het uitzenden van een eerder al uitgezonden programma.)
ABC is ook een ster in het constant herhalen van dezelfde popconcerten. Hoe vaak is de kijker al geconfronteerd met het tot vervelends toe uitzenden van concerten van onder andere Michael Jackson en zelfs van The Police! Zò treurig, armoedig. Ook veel speelfilms worden vaak meerdere keren uitgezonden. ABC is dè zender van de herhaling, de zender van de armoede.

Inconsequent 
Terwijl in programma's als Switch, de Weekkrant of Magazine4 de 147e gezonde lifestyle activiteit – een ongezonde hype waaraan organisaties en personen geld verdienen – wordt aangekondigd, word je als kijker getrakteerd, gebombardeerd, op en door de ene reclame na de andere van met name MacDonald's en KFC.... Denkt de ABC-directie wel na, of gaat geld voor alles.... inconsequent, onnadenkend, neen, gewoon onbegrijpelijk, dom.

Alles moet wijken voor internationaal voetbal
Programma's, zelfs midden in een nieuwsuitzending, worden zonder pardon abrupt afgebroken door onbeholpen ABC-personeel, om plaats te maken voor.... voetbal. Voetbal lijkt heilig. ABC, alsook andere zenders, zenden live wedstrijden uit in de Nederlandse-, Engelse-, Spaanse-, Duitse- en Franse competitie, voorzien van Nederlands-, Engels- en Portugees commentaar. Soms wordt een wedstrijd tegelijkertijd door vier zenders uitgezonden.... Binnen de Surinaamse omroepen is men dan ook niet bekend met zendercoördinatie.

Engels, waarom?
Bij ABC vindt de directie het interessant om eigen programma's, tv-series of films in een speciale thema-week, aan te laten kondigen in de Engelse taal. En dan geschiedt die aankondiging door een man met een gemaakte 'zwoele', donkere stem in gemaakt nep Engels. Waarom? Waarom in het Engels? ABC is toch een Surinaamse zender? Kunt u zich voorstellen dat in Nederland, of in welk ander land dan ook, programma's in een vreemde taal worden aangekondigd, nee toch!?...

'Veel kijkplezier' en 'maak je klaar'...
Nieuwsprogramma's als ABC's Magazine4 rammelen, door hosselende presentatoren waarvan een niet schijnt te weten wat belangenverstrengeling is. Zodra die persoon presenteert zijn vaak items over thaiboksen en bodybuilding te zien. Tja, de presentator is zelf actief betrokken bij die 'sporten'. Dat kan en dat mag van de onnadenkende directie.
De programma's worden te familiair gepresenteerd.
Een andere presentator vindt zichzelf iedere maandag, met een grijns van oor tot oor en waterige oogjes, belangrijker dan zijn gast(en). Daarnaast heeft hij zo zijn eigen 'grote geesten' en vriendjes en vriendinnetjes om als gast uit te nodigen voor een gezellig, kinderlijk lacherig familiair babbeltje waar geen kijker op zit te wachten. Een volwassen presentator, die lijkt te vergeten dat er toch mensen zijn die naar het programma, een nieuwsprogramma, kijken! En, komt een gast aan tafel niet opdagen, dan heeft de redactie niets achter de hand, geen item, niets. Nog geen 10 minuten duurt dan het programma.
Amateurisme en gemakzucht ten top. In Suriname zijn zogenoemde journalisten, redacteuren, nu eenmaal liever lui dan moe. Dat blijkt iedere dag weer.

Tot slot kan een presentatrice niet onvermeld blijven. Een presentatrice die programma's glimlachend aankondigt (alle aankondigingen zijn overigens eerder opgenomen. En wijzigingen en dergelijke in de presentatie zijn niet mogelijk..!). Deze irritante presentatrice vindt bijna alle programma's die ze aankondigt lekkertjes, dat de kijker 'veel kijkplezier hier op vier' heeft, dat de kijker moet genieten (?) van nieuwsprogramma's als het NOS Journaal, dat de kijker zich 'klaar' maakt' (?) en ook nog eens vindt dat iedereen lief moet zijn voor elkaar..... en zichzelf kennelijk ook nog eens leuk vindt. Leuk? Neen, dom irritant.

Laten we het dan nog maar niet hebben over de vele keren dat uitzendingen haperen, vastlopen, geen verbinding met een satelliet hebben en dat het soms minuten kan duren voordat een medewerker wakker wordt....

Lange weg naar volwassenheid
ABC TV heeft nog steeds een lange weg te gaan om enig niveau van volwassenheid en professionalisme te bereiken met respect en oog voor de kijker...., te investeren in techniek en fulltime redacteuren en niet om hosselende medewerk(st)ers te plezieren en vooral zichzelf, stompzinnig, leuk en interessant te vinden.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
29 oktober 2019
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten