dinsdag 29 oktober 2019

Surinaamse koto's centraal in nieuwe tentoonstelling in Amsterdams Klederdrachtmuseum

(Bron foto: Klederdrachtmuseum)
Expositie in samenwerking met het Koto Museum in Paramaribo


Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam focust zich van 13 december tot 1 juni 2020 op de Surinaamse koto. Dit doet het museum in samenwerking met Het Koto Museum in Paramaribo, zo blijkt uit een vandaag, dinsdag 29 oktober 2019, uitgegeven persbericht. 

'Het gaat in deze tentoonstelling niet alleen om de klederdracht of gebruiken van vroeger, maar ook om de betekenis en waarde die ze ook nu nog hebben', aldus Jolanda van den Berg, directrice van het Klederdrachtmuseum in het persbericht.

'De betekenis van koto’s en angisa’s na de slavernij reduceren tot pijnlijk cultureel erfgoed doet dit onderwerp geen recht aan. Zij werden en worden nog steeds vol trots gedragen op feesten en gedenkdagen.'

Christine van Russel - Henar, de directrice van Het Koto Museum in Paramaribo is de curator van de show. Voor de tentoonstelling is een serie portretten verzameld en verfilmd van mensen in Suriname en Nederland die verhalen en ervaringen hebben met de koto en angisa. De portretten worden naast de kotomisi’s getoond - de draagsters van de koto.

De tentoonstelling is van 13 december tot 1 juni 2020 te zien in het Klederdrachtmuseum aan de Herengracht 427 in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten