dinsdag 29 oktober 2019

Linkse centrumkandidate Claudia Lopez eerste vrouwelijke burgemeester Bogota, Colombia

(Bron foto: Twitter)
Lopez is openlijk lesbisch en staat symbool voor strijd tegen corruptie


In Colombia is de linkse centrumkandidate Claudia Lopez als eerste vrouw verkozen tot burgemeester van hoofdstad Bogota. Lopez is openlijk lesbisch en staat symbool voor de strijd tegen de corruptie. Ze behaalde 35,24 procent van de stemmen en deed daarmee iets beter dan de liberaal Carlos Fernando Galan (32,49 procent), zo blijkt met 98,17 procent van de stemmen geteld. 

De 49-jarige Lopez volgt de liberaal Enrique Penalosa op. Samen met haar probeerden meer dan 100.000 mensen een functie als gouverneur, burgemeester of lokale dan wel provinciale verkozene in de wacht te slepen.


Het ging om de eerste lokale verkiezingen in het land sinds toenmalig president Juan Manuel Santos in 2016 een vredesakkoord sloot met de guerillabeweging FARC en zo een einde maakte aan 52 jaren van gewapend conflict.


De vredesovereenkomst ten spijt kwam het toch opnieuw tot heel wat geweld in de aanloop naar de verkiezingen: zeven kandidaten werden gedood en tientallen anderen aangevallen of bedreigd.

Critici van de huidige Colombiaanse president Ivan Duque menen dat dit komt, omdat Duque zich niet erg gewillig toont om het vredesakkoord volledig te implementeren. De stembusgang zelf verliep wel rustig.


López was journaliste voor ze de politiek in ging. Ze is de lijsttrekster voor de centrumlinkse Alianza Verde. In haar verkiezingsprogramma beloofde ze te vechten tegen kinderarbeid, volwassenen onderwijsmogelijkheden te bieden en meer agenten in te zetten om de veiligheid in de hoofdstad te verbeteren. Maar, haar belangrijkste speerpunt was haar strijd tegen de corruptie in Colombia.

(Suriname Mirror/CBS News/ANP/Exame/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten