dinsdag 29 oktober 2019

Burgers kunnen via speciaal e-mailadres mening geven aan Assemblee over conceptwetten

'DNA heeft een traject ingezet voor een open en transparant parlement'

Bestuurskundige Boldewijn: 'Ik hoopt, dat dit eerste stap is om te gaan naar invoering van de WOB'


Via een speciaal e-mailadres, feedbackwetgeving@dna.sr, kunnen burgers nu buiten De Nationale Assemblee, DNA, hun mening en commentaar geven over conceptwetten. Melvin Bouva (NDP), waarnemend voorzitter van het parlement, zegt vandaag, dinsdag 29 oktober 2019, in de Ware Tijd, dat de opmerkingen meegenomen worden bij de behandeling van conceptwetten in DNA. Dit is volgens hem één van de manieren waarop het instituut invulling wil geven aan burgerparticipatie. 

'DNA heeft een traject ingezet voor een open en transparant parlement, waarbij er ruimte bestaat om het werk van ons te volgen.' Als voorbeelden noemt hij DNA TV en het YouTube-kanaal, waar onder meer vergaderingen te volgen zijn.

Bouva vertelt, dat het parlement wekelijks suggesties of commentaren binnenkrijgt over een bepaalde wet of personen die aandacht vragen voor wetten die nog niet zijn behandeld. Hiermee worden wetten aangescherpt.

Het speciale e-mailadres is bedoeld om de feedback te centraliseren. 'In de media treden en je mening geven is slechts voor een moment. Wil je echt functioneel bijdragen aan de totstandkoming van wetgeving, dan zal dat op de juiste manier moeten gebeuren.'

De NDP'er benadrukt dat het e-mailadres niet bedoeld is voor partijpolitieke opmerkingen, maar voor feedback die nuttig gebruikt kan worden. Hij stipt aan, dat het uiteindelijk het parlement is dat, conform zijn taak, zal beslissen over zo'n wet. De reguliere consultaties met belanghebbenden die voorafgaan aan de behandeling van een wet blijven overeind.

Bestuurskundige August Boldewijn noemt de mogelijkheid die het parlement aan burgers biedt een 'positief democratisch gebaar', maar, dit alleen is niet voldoende.

Hij dringt erop aan, dat het parlement gauw ertoe overgaat de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) in behandeling te nemen. Die wet geeft de mogelijkheid om informatie over een bestuurlijke aangelegenheid bij een bestuursorgaan op te vragen.

'Dit specifieke geval is een passieve manier van WOB, maar de WOB zelf is een meer actieve manier waarbij de mensen de informatie opvragen.'

Hoewel hij de inspraak via het e-mailadres toejuicht, plaatst Boldewijn toch een kritische kanttekening. 'Je kunt dit inderdaad introduceren, maar wat met jouw info gebeurt, weet je niet.' Hij hoopt dat de stap die het parlement heeft gemaakt de eerste is om te gaan naar invoering van de WOB wat naar zijn mening het allerbelangrijkste is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten