donderdag 26 september 2019

'Suriname kan duurzame ontwikkelingsdoelen VN niet realiseren vanwege classificatie als middeninkomensland'

'Wij verwerpen met klem deze onrealistische classificatie'


Suriname zal er niet in slagen de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN) te realiseren vanwege zijn classificatie als middeninkomensland. Dit zei vicepresident Ashwin Adhin donderdagmiddag 26 september 2019 in New York tijdens de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, aldus de Ware Tijd.


Hij wees op het sociaal contract van de regering met de samenleving en de introductie van basiszorg, algemeen pensioen en uitvoering van sociale woningbouwprogramma’s.

Ook enkele uitdagingen waarmee Suriname geconfronteerd wordt werden de vergadering voorgehouden.

Adhin: 'Ten tweede moet ik een obstakel noemen. Nog steeds niet opgelost en als het niet wordt aangepakt, zal het behalen van de SDG's (Sustainable Development Goals) praktisch onbereikbaar zijn. Dat is onze classificatie als een middeninkomensland. Net als veel andere ontwikkelingslanden, waaronder het Caribisch gebied, is deze classificatie alleen gebaseerd op het BBP per hoofd van de bevolking en weerspiegelt deze niet onze kwetsbaarheden. Wij verwerpen met klem deze onrealistische classificatie die alle uitdagingen negeert waarmee we worden geconfronteerd en die met spoed kunnen worden aangepakt. Met spoed moeten worden aangepakt.'

Toegang tot concessionele financiering voor Surinames ontwikkeling is van cruciaal belang om de uitvoering van de 2030-agenda sneller te kunnen uitvoeren, aldus de vicepresident.

Hij merkte op, dat na de economische crisis als gevolg van gedaalde wereldmarktprijzen voor goud en olie, de Surinaamse economie zich in rap tempo herstelt. Importen en exporten nemen toe, de jaarinflatie is sterk gedaald en de afgelopen twee jaar is de economie weer gegroeid. Deze zaken zijn, aldus Adhin, gerealiseerd, nadat de regering een economische hervormingsprogramma heeft uitgevoerd.

Versterking van het planningsinstituut van Suriname is volgens hem ook cruciaal om de uitdagingen bij het realiseren van de VN-doelstellingen het hoofd te bieden. Het verzamelen en beschikbaar hebben van betrouwbare data voor het maken van goede analyses zal ertoe bijdragen dat de besluitvorming inclusief uitvoering van de 2030-agenda wordt verbeterd, zei de vicepresident.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten