donderdag 26 september 2019

Ministerie van Financiën leent US$ 23 miljoen bij de Wereldbank

Geld bestemd voor projecten ministeries van NH en HI&T


Het ministerie van Financiën heeft US$ 23 miljoen geleend bij de Wereldbank. Met het geld zullen projecten van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) worden gefinancierd. Het gaat om projecten die meerdere bronnen van inkomsten voor het land moeten helpen bevorderen én de concurrentiepositie van bepaalde sectoren moeten versterken.  Dit schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 26 september 2019.

De lening voor het ‘Competitiveness and Sector Diversification Project’ is dinsdagmorgen op het ministerie van Financiën, officieel gemaakt met de handtekeningen van minister Gillmore Hoefdraad en Yelena Fadeyeva, country coördinator van de Wereldbank voor Suriname. Fadeyeva deelt mee, dat het een jaar heeft geduurd om alles rond te krijgen voor de lening.


Zij en Hoefdraad benadrukken dat een economie met meerdere bronnen van inkomsten, het leven van de bevolking zal verbeteren. Het project is ook bedoeld om Suriname te laten stijgen op de lijst van landen waar het goed zaken doen is.  

'We hebben lang gewacht, maar zijn blij dat het nu zover is', deelt handelsminister Stephan Tsang mee. Hij legt uit dat zijn ministerie het geld vooral zal besteden aan toerisme en agricultuur. 'Het gaat om voortzetting van projecten die we nu hebben, waar we ons voornamelijk richten op kleine en middelgrote ondernemers, omdat zij de ruggengraat van onze economie zijn. Het gaat om grants die wij gaan geven. De ondernemer komt zijn bedrijfsplan presenteren en verdedigen bij een commissie.' Dit model om aan grants te komen is succesvol gebleken. Het nieuwe fietspad op Bakkie in Commewijne is op deze manier tot stand gekomen, vertelt Tsang.

Hoefdraad licht toe, dat hoewel de economie niet langer op de mijnbouw alleen moet blijven teren, het bestuurlijk kader in die sector verbeterd moet worden. Dat is waar het geld van NH voor gebruikt zal worden, deelt hij mee. Het project zal veel te maken hebben met trainingen, capaciteitsopbouw en het veranderen van wetgeving.

Volgens Hoefdraad gaat het om een zachte lening; er is een ‘grace’ periode van 5 jaar, waarna in 25 jaren afgelost moet worden. Bij het baggerproject van het Saramaccakanaal, waarvoor ook bij de Wereldbank US$ 35 miljoen is geleend, is de looptijd 30 jaar. De overeenkomst voor die lening is in april gesloten. Het uitbaggeren en rehabiliteren van het Saramaccakanaal, begint in 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten