donderdag 26 september 2019

Advocaat Peterson had niet namens ACU, maar tegen ACU moeten procederen - Curaçao

Rechter: 'De zaak is tegen de verkeerde partijen aanhangig gemaakt'


Advocaat Chester Peterson, die opkomt namens de individuele onlangs ontslagen bestuursleden van ACU, heeft een fout gemaakt door ook namens ACU als eiser op te treden in plaats van tégen ACU als gedaagde. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 26 september 2019.

Spoedeisend is de zaak wel - alleen al ‘uit de aard van de zaak’, stelt het gerecht - want met het geschil over de samenstelling van het bestuur van de algemene spaaren kredietcoöperatie ‘is immers het goede functioneren van ACU in het geding’.

ACU is een coöperatie die haar leden in staat stelt geld te sparen en te lenen. ACU heeft op het moment ongeveer 30.000 leden. De financiële instelling heeft een bestuur en een Raad van Toezicht (RvT). Nadat de RvT eerst weigerde het bestuur over 2018 decharge te verlenen, en bestuursvoorzitter Angelo Davelaar de vergadering schorste, nam de raad het heft in eigen hand met de oproep van een buitengewone algemene ledenvergadering (BALV), waar toen op voorstel van een lid het bestuur werd weggestemd.

Het rommelt al enige tijd bij ACU. Vanaf 2015 hebben bij verschillende gelegenheden de Centrale Bank (CBCS) en de eigen interne auditdienst (IAD) van ACU zorgen geuit over de bedrijfsvoering en de governance van ACU.

Aan een inhoudelijk beoordeling komt de rechter echter niet. 'De reden is vooral dat de zaak tegen de verkeerde partijen aanhangig is gemaakt.' Hierop was overigens al uitdrukkelijk gewezen door advocaat Frank Kunneman van gedaagden, bestaande uit voornamelijk leden van de raad van toezicht (RvT) geleid door voorzitter Elsirha Isenia-Scope.

Ook de Centrale Bank had tot grote woede van Peterson opgemerkt dat de raadsman ‘geen statutair orgaan van de coöperatie vertegenwoordigt’. Dit leidde mede tot dreigementen van de advocaat en samen met andere zaken tot inschakeling van het Openbaar Ministerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten