donderdag 26 september 2019

Saramaccakanaal baggerproject gaat zeker vijf jaar duren en start in 2021

'Kanaal is afgelopen tijd meer gaan functioneren als ontwateringskanaal'


De lancering van het Saramaccakanaal baggerproject vond gisteren plaats. Het project 'Saramacca canal system rehabilitation' wordt uit een lening van US$ 35 miljoen door de Wereldbank gefinancierd. Hiervoor heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in april een leningovereenkomst getekend, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 26 september 2019.

Het project bestaat uit verschillende facetten en heeft volgens planning een duur van 5 jaren. Naast het baggeren van het kanaal zullen ook alle sluizen worden gerehabiliteerd. Ook is het updaten van het masterplan ‘ontwatering groot Paramaribo’ dat in 1999-2001 is gedaan, onderdeel van het project. Bij de aanpassing zal klimaatverandering een grote rol spelen.


'Anno 2019 heeft dit kanaal behalve een transport functie ook de functie van afwatering en bergingssysteem', stelt minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT &C). Hij zegt dat het kanaal de afgelopen tijd meer is gaan functioneren als ontwateringskanaal gelet op de uitbreiding van woningen in Paramaribo, Wanica en Saramacca. 'Mede rekeninghoudend met de veranderde klimatologische omstandigheden is het noodzakelijk dat het kanaal zijn afwateringsfunctie optimaal blijft vervullen.'

Chotkan voorspelt, dat het project van meerwaarde zal zijn voor de samenleving. Zo zijn verschillende ressorten (Centrum, Beekhuizen, Tammenga, Flora, Latour, Pontbuiten en Livorno) van Paramaribo totaal afgestemd op het Saramaccakanaal als het gaat om ontwatering. 'Dat moet om en bij 50 vierkante kilometer aan verzorgingsgebied met zich meebrengen.' Ook in het district Wanica ontwateren verschillende ressorten (137 vierkante kilometer) en Saramacca (800 vierkante kilometer) in het Saramaccakanaal.

Het is de bedoeling dat dit project een enorme bijdrage moet leveren aan de ontwatering van Paramaribo bij zware regenbuien, waardoor het onderwater lopen van de binnenstad tot het verleden zal behoren.

Naast de infrastructurele investeringen voor de verbetering van het Saramaccakanaal zal volgens Hoefdraad ook aandacht worden geschonken aan capaciteitsversterking binnen de overheid met betrekking tot het beheer en onderhoud. 'Studies hebben de effecten van klimaatverandering in Suriname al aangetoond en van tijd tot tijd is dat ook te merken aan de hevige rukwinden en zware regens waarmee wij de laatste tijd te kampen hebben. Reden te meer om een goed afwateringssysteem in place te hebben.' 

Het Wereldbank team heeft volgens Hoefdraad daarom bij de voorbereiding ook veel aandacht besteed aan ‘Flood Risk Management’ via technische assistentie, trainingen en onderzoek. De Wereldbank heeft de Rekenkamer van Suriname benaderd om de audit te doen voor dit project. 'Het is voor de Rekenkamer heel positief. Voor het land Suriname is het op zowel nationaal als internationaal gebied een positieve stap om beter te performen', zegt Charmain Felter, voorzitster van de Rekenkamer. Ze zegt dat ze heel trots is met deze stap voor het instituut. De eerste audit zal in de eerste helft van het dienstjaar 2021 worden gedaan.

Het Saramaccakanaal verbindt de Surinamerivier met de Saramaccarivier over een afstand van 25 kilometer. Naar schatting zal er 200.000 kubieke meter aan bagger uit het kanaal moeten worden gehaald. Dit is in 1960 voor het laatst gedaan. Volgens studies is dit materiaal niet vervuild, maar kan het niet gebruikt worden voor landbouw, maar wel hergebruikt worden om terreinen op te vullen waarop wordt gebouwd.

Het projectbestek wordt eerst conform project- en financieringsvoorwaarden van de Wereldbank uitgeschreven en aanbesteed. De verwachting is dat uiterlijk juni 2021 gestart wordt met werkzaamheden. In de tussentijd zullen er hearings zijn met stakeholders en zal de update van het masterplan worden gedaan. Er wordt ook een studie gedaan naar de kwetsbaarheid van het kanaal. Ook komt er een real time platform online met informatie over de hoogte van alle waterstanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten