donderdag 26 september 2019

Bestuur AdeKUS besluit voorlopig te stoppen met PhD-school

Bestuur niet tevreden met vorderingen voor doorstart school


Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) heeft besloten om voorlopig te stoppen met de PhD-school (Philosophical Doctors), die een jaar geleden is opgezet. Dit besluit is dinsdag genomen in een bestuursvergadering.

Eric Jagdew, voorzitter van het universiteitsbestuur, zegt vandaag, donderdag 26 september 2019, in de Ware Tijd dat het bestuur niet tevreden was met de vorderingen die werden gemaakt voor de doorstart van de school.

Jagdew merkte bij zijn aantreden als voorzitter in april, dat beleidsmatig niet alles in orde was voor operationalisering van de opleiding. In het beleidsdocument waarop de oprichting van de school is gebaseerd, is wel het één en ander uitgewerkt, maar dit document was nog niet goedgekeurd.



De opleiding was gestart zonder een examenreglement en zonder dat er modules waren uitgeschreven. Daardoor was dat het schoolprogramma niet was gegarandeerd. 'De inschrijfgelden van de studenten worden gerestitueerd en over een jaar, wanneer alles in orde is, hopen we een nieuwe start te maken.'

Na de perikelen rond het ontslag van Jack Menke als voorzitter van het universiteitsbestuur eerder dit jaar was er onzekerheid over het voortbestaan van de PhD-School.

Uit mededelingen van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op een persconferentie in januari kwam naar voren, dat het besluit om Menke te ontslaan ook te maken had met vermeende misstanden bij de PhD-school waarvan hij bestuursvoorzitter was. Mede vanwege deze situatie besloten enkele leden van de board op te stappen. Op de persconferentie van Ferrier werd de voortgang van de PhD-school gegarandeerd.

Kort na zijn aanstelling als bestuursvoorzitter gaf Jagdew de opdracht aan de drie overgebleven bestuursleden om een plan van aanpak te schrijven voor de start van de school. Hij vertelt, dat er wat obstakels en uitdagingen waren die ertoe leidden dat dit maar niet van de grond kwam. 'De boardleden waren heel passief betrokken bij de initiële inrichting van het programma en moesten zich daardoor inlezen in het beleidsdocument.' Dit maakte volgens hem de situatie niet werkbaar.

Ook de drie overgebleven bestuursleden hebben zich inmiddels teruggetrokken.

Het besluit tot voorlopige stopzetting van de PhD-School heeft volgens Jagdew voor een belangrijk deel ook daarmee te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten