dinsdag 13 augustus 2019

F.B.I. wil Egyptische man in Brazilië ondervragen inzake Al Qaida-links

Egyptenaar verdacht van betrokkenheid bij het plannen van aanvallen tegen de VS


The F.B.I. (Federal Bureau of Investigation) zei maandag 12 augustus 2019, dat zij een Egyptische man wil ondervragen die vorig jaar in Brazilië aankwam en hem een ​​verdachte agent noemt voor Al Qaida die betrokken is geweest bij het plannen van aanvallen tegen de Verenigde Staten.

Uren nadat het bureau een bericht had uitgegeven met informatie over de man, Mohamed Ahmed Elsayed Ahmed Ibrahim, zei de Braziliaanse regering in een verklaring, dat het 'klaar staat om samen te werken met autoriteiten in de Verenigde Staten' in dit geval. De verklaring zei ook, dat Ibrahim, 42, in 2018 in Brazilië is aangekomen en daar legaal woont. Geen van de regeringen zei waar de heer Ibrahim zich in het land had gevestigd.

Het Braziliaanse ministerie van Justitie heeft eind juli een nieuwe verordening uitgevaardigd die de regering meer macht geeft om buitenlanders die als gevaarlijk worden beschouwd, uit te zetten. Het was niet meteen duidelijk of die maatregel verband hield met het belang van de F.B.I. in Ibrahim.


Het F.B.I. bulletin waarschuwt, dat de heer Ibrahim als gewapend en gevaarlijk moet worden beschouwd. Het bulletin suggereert niet dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd, maar aanklachten voor terrorisme worden vaak onder zegel ingediend. De kennisgeving, uitgegeven door het veldkantoor in New York, zegt dat Ibrahim ervan wordt verdacht 'al sinds ongeveer 2013 materiële ondersteuning te bieden aan Al Qaida'.


Amerikaanse en Braziliaanse wetshandhavings- en inlichtingenfunctionarissen werken nauw samen. Het partnerschap werd sterker naarmate de twee regeringen werkten om de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro veilig te stellen. Twee weken voordat de Olympische Spelen begonnen, kondigden Braziliaanse functionarissen de arrestatie aan van 10 leden van een islamitische militante groep, die volgens hen van plan was aanvallen uit te voeren om de Spelen te verstoren.


(Suriname Mirror/The New York Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten