dinsdag 13 augustus 2019

Onverwachte nederlaag voor Argentijnse president Macri leidt tot dumpen nationale munt

(Bron foto: Twitter)
Munt, aandelenkoersen en rente op obligaties dalen tegelijkertijd fors

Macri verliest voorverkiezing in aanloop naar presidentsverkiezingen in oktober van grote winnaar  de linkse kandidaat Alberto Fernandez


Een onverwachte nederlaag voor de zittende Argentijnse president Mauricio Macri in een voorverkiezing heeft paniek veroorzaakt onder beleggers. Beleggers dumpten de nationale munt, obligaties van het land en aandelen op de beurs in Buenos Aires.

Het land lijkt af te stevenen op een nieuw faillisement. Zoals op de Argentijnse beurs, de S&P Merval Index. De handel daar eindigde met een verlies van bijna 38 procent, de grootste koersdaling ooit op een dag voor de graadmeter, meldt Bloomberg.


De Argentijnse peso kapseisde ten opzichte van de dollar. De Argentijnse munt werd verhandeld voor 53 peso per dollar. Bij de sluiting van de beurzen vrijdag was de dollar nog 46,55 peso waard. De Argentijnse beurs ging bij opening tien procent lager, om tegen de middag maar liefst dertig procent te verliezen. Dat de munt, aandelenkoersen en rente op obligaties tegelijkertijd zo hard in waarde daalden, is niet meer voorgekomen sinds de economische crisis van 2001 in het land, blijkt uit data van Refinitiv, schrijft Reuters gisteren, maandag 12 augustus 2019. Dat leidde uiteindelijk tot een faillissement.


De reden voor de paniek is een onverwachte nederlaag van de zittende president Mauricio Macri in een voorverkiezing in aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober. De conservatief Macri kreeg volgens voorlopige officiële resultaten 32 procent van de stemmen achter zich bij de voorverkiezingen. Grote winnaar is de linkse kandidaat Alberto Fernandez met 48 procent van de stemmen. Hij was de stafchef van ex-president Cristina Fernandez de Kirchner, die beschuldigd wordt van corruptie en om die reden werd afgezet. Kirchner is nu de running mate van Fernandez. 


De voorverkiezingen worden georganiseerd om het aantal kandidaten voor de presidentsverkiezingen te beperken, en gelden als een belangrijke indicator van de publieke opinie in het Zuid-Amerikaanse land. 
De overwinning van Fernandez wordt gezien als een verwerping van de strenge bezuinigingsmaatregelen die Macri heeft opgelegd in een poging om de Argentijnse economie te stabiliseren. Het land beleeft een recessie en heeft een van de hoogste inflatieniveaus ter wereld. De peso heeft in het afgelopen jaar al de helft van zijn waarde verloren.

Vorig jaar kreeg het land een noodlening van in totaal 48,7 miljard euro van het IMF om de waardedaling van de peso op te kunnen vangen.

De links-populistische peronisten waren in de jaren 2003-2015 aan de macht en berucht om hun afkeur van vrijhandel en internationale handelsverdragen. Dat maakte het land destijds een paria op de internationale markten. Macri heeft het land juist op het spoor gezet van een op de vrije markt gerichte hervormingspolitiek. Een crisis in Argentinië zou een domino-effect kunnen veroorzaken in andere opkomende economieën.

(Suriname Mirror/La Nacion/RTL-Z/tn.com.ar/Belga/Facebook/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten