dinsdag 13 augustus 2019

Kiesgerechtigden kunnen bij elk CBB-kantoor hun verhuizing melden in verband met 2020-verkiezingen

Ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt aantal niet bestelde oproepingskaarten te verminderen


In verband met de verkiezingen van mei 2020 mogen kiesgerechtigden bij elk willekeurig kantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) hun verhuizing melden. Hiermee wordt afgeweken van de verplichting dat dat alleen mag bij het kantoor in het ressort waar iemand staat ingeschreven. Ook mogen kiezers contact zoeken met ambtenaren die belast zullen zijn met de ter inzage legging om hun verhuizing door te geven. Die ambtenaar zorgt ervoor dat de wijziging in het bestand wordt doorgevoerd. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 augustus 2019.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, organisator van de verkiezingen, heeft hiertoe besloten om het aantal niet bestelde oproepingskaarten te verminderen. Bij de verkiezingen van 2015 waren het er 38.000. Eén van de oorzaken dat de kaarten niet bezorgd zijn is, dat  deadreswijziging niet is doorgegeven. De maatregel geldt voor stemgerechtigden. Dat zijn allen die aan de wettelijke voorwaarden voldoen, zoals minstens achttien jaar zijn op de dag van de verkiezingen.

Het bevolkingsregister is voor het CBB een belangrijk instrument om de kiezerslijsten samen te stellen. Getrouwde stellen mogen bepalen welke familienaam op de stemkaart van de vrouw komt: haar meisjesnaam of die van haar man.

Om te mogen deelnemen aan de verkiezingen hebben politieke partijen de goedkeuring nodig van zowel het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) als het Centraal Hoofd Stembureau (CHS). Partijen moeten zich houden aan de termijnen die in de wet staan.

Ongeveer twee maanden vóór de verkiezingen moeten politieke partijen zich registreren bij het CHS voor deelname. Dit bureau coördineert de werkzaamheden van de hoofdstembureaus in de tien kiesdistricten en is tevens het orgaan waar de kandidaatstelling en registratie van politieke partijen plaatsvindt. Het OKB is een toezichthoudend orgaan op de verkiezing. De deelnemende partijen hebben goedkeuring van beide organen nodig om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Lees meer:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten