dinsdag 13 augustus 2019

Mexicaanse vrouwen eisen gerechtigheid voor meisjes die zijn verkracht door agenten

(Bron foto:Twitter)
Twee tienermeisjes door verschillende agenten tijdens diverse evenementen in hoofdstad verkracht


Demonstranten in Mexico-Stad hebben gerechtigheid geëist, nadat twee tienermeisjes door verschillende politieagenten tijdens diverse evenementen in de hoofdstad zijn verkracht. In één geval zijn vier politieagenten nog steeds niet gearresteerd. 

Ongeveer 300 demonstranten in Mexico-Stad hebben gerechtigheid geëist voor twee tienermeisjes die aangaven dat ze door politieofficieren in de hoofdstad waren verkracht. Schreeuwend 'Gerechtigheid' en 'Ze beschermen ons niet', togen de voornamelijk vrouwelijke demonstranten maandag 12 augustus 2019 naar het veiligheidshoofdkwartier van de stad en het plaatselijke parket.


De minister van veiligheid van de hoofdstad, Jezus Orta, drong er bij de demonstranten op aan kalm te blijven en beloofde een onderzoek en straf voor elke officier 'als hij een misdrijf van seksuele aard heeft begaan', terwijl hij garandeert dat de politie de bescherming van 'vrouwen en alle burgers' zou waarborgen.



De vrouwen zijn woedend over twee recente meldingen van aanranding door de politie. In één geval zei een 17-jarig meisje, dat vier politieagenten haar op 3 augustus in hun patrouillewagen hadden verkracht toen ze een feest verlieten in de gemeente Azcapotzalco, ten noorden van de hoofdstad. De zaak heeft een golf van verontwaardiging opgewekt nadat de stadsadvocaat, Ernestina Godoy, vorige week heeft toegegeven, dat de officieren niet zijn aangeklaagd, omdat ambtenaren wachten op het slachtoffer om de daders te identificeren.

(Bron foto: El Espectador)
In het andere geval, slechts zes dagen later, zei een 16-jarig meisje, dat een politieman haar had verkracht in de fotografische archieven in het stadscentrum. De politieagent werd donderdag gearresteerd.


Burgemeester Claudia Sheinbaum - de eerste gekozen vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad - zei tijdens een persconferentie, dat de autoriteiten gerechtigheid zouden uitoefenen, maar noemde de demonstranten provocateurs. 'We zullen niet zwichten voor enige provocatie, dit was een provocatie. Ze wilden dat de regering gewelddadige methoden zou gebruiken en we zullen er op geen enkele manier voor vallen. Er zal een onderzoek komen en het parket zal het oplossen', aldus Sheinbaum.


Ze zei ook, dat 'vanwege de ernst van de zaak' de Mensenrechtencommissie van Mexico-Stad bij het onderzoek zou worden betrokken.


Godoy zei op Twitter dat haar kantoor 'verschillende onderzoeken' had geopend om de feiten van de zaken te onderzoeken.


Mexico heeft veel geweld tegen vrouwen geregistreerd. Volgens de Verenigde Naties worden naar schatting negen vrouwen elke dag gedood in het land. Volgens het Mexicaanse Instituut voor Statistiek en Geografie heeft 44% van de vrouwen geweld geleden door een partner en 66% van de vrouwen heeft tijdens hun leven enige vorm van geweld ervaren.

(Suriname Mirror/El Universal/Deutsche Welle/Excelsior/Twitter/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten