dinsdag 13 augustus 2019

SoZaVo stelt doelgroepen vast voor voorzieningen Woningbouwfonds en Garantiefonds

Minister Misiekaba: 'De overheid alleen kan grootschalige woningbouw niet financieren'


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zal de doelgroepen vaststellen die gebruik mogen maken van de voorzieningen van het Woningbouwfonds en Garantiefonds. De ontwerpwet Woningbouwfonds zal vandaag, dinsdag 13 augustus 2019, in De Nationale Assemblee (DNA) worden behandeld. De ontwerpwet Nationaal Garantiefonds Huisvesting is donderdag besproken, zo schrijft de Ware Ttijd.

Beide wetten zijn een initiatief vanuit het parlement. Volgens minister André Misiekaba van SoZaVo stelt de regering bij Staatsbesluit (SB) de beleggingen van de overheid en de rentevoet voor die beleggingen vast. 'Het fonds houdt zich aan de wet en het SB en werkt dan zelfstandig verder. Het fonds wordt door het ministerie van Financiën beheerd', aldus Misiekaba.

Hij zegt, dat door het karakter van een onafhankelijk fonds ook particuliere beleggers eraan kunnen bijdragen. 'De overheid alleen kan grootschalige woningbouw niet financieren', erkent hij.

De criteria voor wie in aanmerking kunnen komen en onder welke voorwaarden zijn ook in het Staatsbesluit vastgelegd. Het Woningbouwfonds is voornamelijk voor werkende mensen die niet in vaste loondienst zijn bij de overheid of het bedrijfsleven en daardoor niet aan hun trekken komen bij de bank.

Initiatiefneemster Jennifer Geerlings-Simons (NDP) merkte in DNA op, dat veel burgers die zelfstandig werken, geen lening kunnen krijgen bij een bank. Ze noemde onder meer taxichauffeurs, schoonheidsspecialisten, bouwvakkers en kapsters. Ook personen die ouder zijn dan vijftig jaar, die wel in staat zijn om een hypothecaire lening terug te betalen, komen vanwege hun leeftijd niet bij de bank in aanmerking daarvoor.

Het Garantiefonds is een soort verzekeringsmechanisme, waar banken op kunnen terugvallen, indien een kredietnemer gedurende een bepaalde periode zijn hypotheek niet kan aflossen. Uit het fonds wordt dan de rente doorbetaald, totdat de kredietnemer daartoe zelf weer in staat is. De wetgeving regelt ook de tijdsbepalingen.

Geerlings-Simons legde uit dat bedrijven die woningen bouwen om te verkopen niet in aanmerking komen voor financiering uit het Woningbouwfonds. Alleen organisaties die woningen willen bouwen voor huur of huurkoop kunnen er een beroep op doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten