woensdag 12 juni 2019

Regering lijkt weing waarde te hechten aan behoud van werelderfgoed in centrum Paramaribo

(Bron foto: Ricky Bahadoersingh/Dagblad Suriname)
Restauratie van  verwaarloosd 'slavenpand' Ston Oso blijft een droom


De binnenstad van Paramaribo telt diverse monumenten die meer bouwval zijn dan echt een monumentaal pand. Denk aan Ston Oso, Zwartenhovenbrugstraat 88, op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat, dat rond 1800 moet zijn gebouwd en op de monumentenlijst en de Werelderfgoedlijst van de Unesco  staat, zo schrijft het Dagblad Suriname woensdag 12 juni 2019.

olgens de overlevering werd het gebouw ooit gebruikt als rechtsgebouw ‘Het Zwarten Hof’, waar slaven werden berecht. Ook wordt vermoed, dat op deze plek slaven werden verhandeld. Het gebouw heeft meerdere eigenaren gekend. Het deed dienst als woonhuis, winkel en fotostudio. Het terrein is nu domeingrond.

Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en de overheid schijnen zich geen raad te weten. Er wordt al tientallen jaren gesproken over de restauratie van Ston Oso. Tijdens de begrotingsbehandeling in december 2011 in de Assemblee vroeg Carl Breeveld, fractieleider van DOE nog om renovatie van Ston Oso en andere monumenten....

Delen van het gebouw, met name tegels en bakstenen, liggen opgeslagen in bewaarplaatsen. Maar, dat restauratie onmogelijk is, blijkt duidelijk. Er kan hoogstens een replica worden neergezet.

'Totaal afbreken, de bankstenen en tegels bewaren om verwerkt te worden in de eventueel te bouwen replica, lijkt de beste optie. De buurt zal er ook veel beter door ogen’, aldus een ondernemer, die zich ergert aan de onkunde van de autoriteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten