woensdag 12 juni 2019

Guatemala en Belize met grensgeschil naar Internationaal Gerechtshof te Den Haag

Guatemala claimt ongeveer 11.000 vierkante kilometer van Belize


Guatemala en Belize hebben het hoogste orgaan van de Verenigde Naties voor geschillen tussen staten gevraagd om een ​​grensconflict op te lossen dat al eeuwenlang aan de oppervlakte ligt, aldus het Internationaal Gerechtshof te Den Haag vandaag, woensdag 12 juni 2019.

Het Hof, zegt dat de twee Midden-Amerikaanse landen om interventie hebben gevraagd na referenda in Guatemala in 2018 en Belize dit jaar.



In een geschil dat teruggaat tot het begin van het koloniale tijdperk in Noord- en Zuid-Amerika, erkende Guatemala de onafhankelijkheid van Belize aan het begin van de jaren negentig. Maar, het accepteerde de grenzen nooit en blijft ongeveer 11.000 vierkante kilometer van Belize claimen, ongeveer de helft van zijn grondgebied.

Guatemala en Belize hebben ingestemd met het besluit van de rechtbank over 'alle juridische claims van Guatemala tegen Belize naar land en eilandgebieden', aldus een verklaring. Een beslissing kan jaren duren.

De uitspraak van het Hof moet worden uitgevoerd door een nationale commissie, waarvan de samenstelling binnen drie maanden na de beslissing van de rechter moet worden overeengekomen.

Belize, een Engelssprekend land met zo'n 375.000 inwoners, werd onafhankelijk in 1981. Bewoond door Maya vóór de komst van Europeanen, werd het grondgebied opgeëist door Spanje en geregeld door Britse boekaniers in de 17e eeuw. Het werd later een Brits bezit omringd door landen die Spanje had gekoloniseerd.


(Suriname Mirror/Reuters/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten