woensdag 12 juni 2019

Kritische directeur Braziliaanse inheemse organisatie FUNAI ontslagen

(Bron foto: Eraldo Peres-AP)
FUNAI nu geleid door een evangelische predikant die inheemse volkeren wil christianiseren

President Bolsonaro: 'Inheemse stammen mogen  niet binnen reservaten worden gehouden als dieren in een dierentuin'


Het hoofd van het overheidsagentschap Nationale Inheemse Zaken (FUNAI, Fundação Nacional do Índio) in Brazilië, zegt dat hij werd ontslagen nadat hij onder druk werd gezet toen president Jair Bolsonaro kwam met het plan  om inheemse reservaten open te stellen voor commerciële activiteiten. 


Franklimberg Ribeiro de Freitas werd door het ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten van zijn post verwijderd, zo bevestigt het ministerie. Op grond van een decreet, dat Bolsonaro ondertekende nadat hij in januari was aangetreden, houdt het ministerie van Vrouwen, Gezin en Mensenrechten toezicht op FUNAI. Het wordt geleid door een evangelische predikant die inheemse volkeren wil christianiseren.

In opmerkingen tegenover FUNAI-medewerkers gaf De Freitas Luiz Antonio Nabhan Garcia, secretaris voor Landzaken bij het ministerie van Landbouw, de schuld voor zijn ontslag, meldde persbureau Reuters. De Freita zei ook, dat Bolsonaro 'zeer slecht geadviseerd' was.


In mei wees het lagerhuis van Brazilië het plan van Bolsonaro af om besluiten over inheemse grondeigenschappen in handen te leggen van het ministerie van Landbouw, in plaats daarvan koos ze ervoor om ze bij FUNAI te houden.

Bolsonaro heeft antropologen en milieuactivisten gealarmeerd door de Braziliaanse 800.000 inheemsen - minder dan 1 procent van de bevolking van het land - in de Braziliaanse samenleving te assimileren en reservaten te openen voor commerciële landbouw en mijnbouw, zelfs in het Amazone-regenwoud.

Bolsonaro heeft eerder gezegd, dat inheemse stammen in armoede leven en niet binnen reservaten mogen worden gehouden 'als dieren in een dierentuin', maar in plaats daarvan mogen worden betrokken bij de ontwikkeling van hun land en royalty's van bedrijven in rekening moeten brengen.

Ongeveer 13 procent van het nationale grondgebied van Brazilië is afgebakend als inheems land - gedefinieerd als een gebied bewoond en uitsluitend in het bezit van inheemse volkeren. Ongeveer 98 procent van zo'n territorium bevindt zich in het Amazonegebied, een ecosysteem dat wordt beschouwd door milieuwetenschappers als een cruciale buffer tegen de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Noticias Agricolas/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten