woensdag 12 juni 2019

10 Cipiers in zaak mishandeling en dood van gedetineerde Griffith in vrijheid gesteld

Volgens advocaten waren hun cliënten onrechtmatig aangehouden - Eén cipier nog in voorarrest


De advocaten Vinay Moerahoe, John Moerahoe, Vishaal Rambharos, Raoul Lobo en Georgette Leter hebben allen hun cliënten dinsdag 11 juni 2019 vrij gekregen bij het Hof van Justitie. Dit bevestigt advocaat Vinay Moerahoe, aldus het Dagblad Suriname.

In deze zaak waren 18 penitentiaire ambtenaren (pa’s) en de directeur van Huis van Bewaring van Hazard, Carlo Palmtak, aangehouden. Zij worden allemaal verdacht de gedetineerde Dion Griffith, die op 24 maart 2019 was ontvlucht uit het Huis van Bewaring van Hazard, te hebben mishandeld, met als gevolg dat Griffith overleed. Griffith was veroordeeld voor poging tot gekwalificeerde diefstal. Hij had nog zo'n een jaar uit te zitten en zou op 29 april 2020 worden ontslagen uit de gevangenis.

De cipiers worden ervan verdacht de gedetineerde bij zijn weder aanhouding te hebben mishandeld. Op donderdag 11 april werd de directeur van Hazard, Carlo Palmtak, aangehouden. Hij werd bij de toetsing van zijn aanhouding in vrijheid gesteld.

In deze zaak waren in eerste instantie 6 pa’s op basis van artikel 54A Wetboek van Strafvordering in vrijheid gesteld.

Genoemde advocaten deden op 4 juni het verzoek, gebaseerd op artikel 61 van het Wetboek van Strafrecht, bij het Hof voor de opheffing van de voorlopige hechtenis van de arrestanten. Het Hof heeft van alle 10 verzoekers de voorlopige hechtenis opgeheven en allemaal in vrijheid gesteld. Momenteel zit één cipier nog in voorarrest. Volgens de advocaten waren hun cliënten onrechtmatig aangehouden. Intussen is de doodoorzaak bekend. Het slachtoffer is als gevolg van verstikking ten gevolge van voedselaspiratie omgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten