woensdag 12 juni 2019

Brazilië wint juridische strijd over 100 miljoen jaar oude dinosaurus- en dierenfossielen - Specimens illegaal uit Brazilië naar Frankrijk gehaald

Franse rechtbank beslist dat 45 dinosaurus- en dierenfossielen terug moeten naar Brazilië

(Bron foto: Raul Ramos)
- Binnenkort volgt beslissing over het lot van een spectaculair pterosauriërskelet
- Franse firma Geofossiles bood de pterosaurus te koop aan op veilingsite eBay...


Een jarenlange rechtszaak over een 100 miljoen jaar oude schat aan fossiele dinosaurussen en andere dieren uit het Araripe Basin in Brazilië loopt ten einde. Vijfenveertig fossielen ter waarde van € 600.000 (ongeveer 2,5 miljoen Braziliaanse reais) zullen worden gerepatrieerd nadat een hoge rechter in Lyon, Frankrijk, op 13 mei heeft besloten dat de specimens illegaal uit Brazilië zijn gehaald

Later deze maand zal dezelfde rechtbank beslissen over het lot van een 46e fossiel - het bijna complete skelet van een vliegend reptiel dat een pterosauriër (Anhanguera santanae) wordt genoemd en waarvan de spanwijdte bijna 4 meter meet.


Palaeontologen in Brazilië juichten de uitspraak van de Franse rechtbank toe als de meest significante overwinning tot nu toe in de voortdurende inspanningen van hun land om illegale fossiele handel uit te roeien en culturele schatten terug te winnen. De beslissing 'is een overwinning voor de Braziliaanse wetenschap', zegt Mírian Pacheco, een paleobiologe aan de Federale Universiteit van São Carlos. Ze zegt dat het bestuderen van de fossielen onderzoekers moet helpen de biologie van deze oude dieren en hun omgeving beter te begrijpen - inclusief de factoren die hen tot uitsterven hebben gedreven.


De juridische actie is het resultaat van een onderzoek dat de Braziliaanse en Franse autoriteiten vijf jaar geleden begonnen, nadat de Franse firma Geofossiles de pterosaurus op de veilingsite eBay had vermeld. 'Het is de eerste keer dat dit aantal fossielen na een beslissing van een buitenlandse rechtbank naar Brazilië wordt gerepatrieerd', zegt Rafael Rayol, de Officier van Justitie die het onderzoek van Brazilië naar de fossielen leidde.

Een woordvoerder van Geofossiles zei, dat het akkoord was gegaan om de pterosauriër te verkopen aan Eldonia, een bedrijf in Gannat, Frankrijk, dat alle 46 fossielen bezat, 'ons was gegarandeerd dat het exemplaar legaal was'. Geofossiles, die geen partij is in de gerechtelijke procedure, zou de veiling niet hebben georganiseerd als zij had geweten dat de Braziliaanse wet de verkoop van het fossiel verbood, aldus de woordvoerder van het bedrijf. Advocaten voor Eldonia zeiden tegen Nature, dat het bedrijf niet op de hoogte was van de uitspraak van de Franse rechtbank en dat 'als zo'n beslissing door de rechter zou worden genomen, we ertegen zouden vechten en winnen'. Ze ontkenden dat Eldonia iets illegaals heeft gedaan en zei dat de verkoop van de fossielen volgens de Europese wetgeving legaal is. De advocaten van het bedrijf gaven geen commentaar op de vraag of Eldonia enige toezeggingen aan Geofossiles had gedaan.

Het Araripe-bekken in het noordoosten van Brazilië, waar de fossielen zijn ontstaan, ligt aan de grens van de staten Ceará, Piauí en Pernambuco. De regio is beroemd onder paleontologen vanwege de enorme hoeveelheid goed bewaard gebleven prehistorische fossielen. Ze omvatten veel van het Krijt tijdperk, 145 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden, die eindigde met het verdwijnen van de dinosaurussen.

Autoriteiten in Brazilië vermoeden dat de fossielen in het midden van de rechtszaak - allemaal zeldzaam, goed bewaard en van grote wetenschappelijke waarde - in de jaren tachtig en negentig uit het land zijn meegenomen, maar niet hebben gezegd wie dat mogelijk heeft gedaan. 'We hebben het over overblijfselen van zeeschildpadden, vissen, reptielen, spinachtigen, insecten en planten die miljoenen jaren oud zijn', zegt Taissa Rodrigues, de bioloog van de Federale Universiteit van Espírito Santo in Vitória die de Braziliaanse autoriteiten een tip gaf over de fossielen.

In 2014 waarschuwde een groep paleontologen op Facebook Rodrigues, die pterosauriërs bestudeert, dat een van de grootste A. santanae-fossielen ooit in Brazilië werd geveild online. Geofossiles, een winkel in Charleville-Mézières, Frankrijk, vroeg bijna 1 miljoen reais voor de pterosauriër. Rodrigues was getroffen door het feit, dat het skelet van de pterosauriër bijna compleet was, met zijn hoofd, nek en vleugels intact. 'Meestal vinden we alleen geïsoleerde botten', zegt ze. Maar, ze was ook verbaasd het specimen te koop te zien, omdat alle fossielen in Brazilië tot de overheid behoren, of ze nu te vinden zijn op openbaar of particulier terrein. 'Ze zijn wettelijk eigendom van de staat en mogen niet uit het land worden gehaald of worden verkocht, zelfs niet door Braziliaanse burgers', zegt Rodrigues. De straffen om dit te doen zonder toestemming van de overheid omvatten boetes en gevangenisstraf.

Rodrigues nam contact op met het Braziliaanse Openbaar Ministerie, dat een onderzoek naar de fossielenveiling startte en om juridische bijstand van de Franse autoriteiten vroeg. Ze vonden al snel de eigenaar van de fossielen, Eldonia, die een fossiele restauratie- en reproductiefaciliteit exploiteert.

Rayol zegt, dat de 45 fossielen die zijn getroffen door de uitspraak van de Franse rechtbank dit jaar naar Brazilië zullen worden teruggestuurd. De Braziliaanse autoriteiten hebben al toestemming gevraagd om de fossielen in Frankrijk te inspecteren, omdat ze een plan ontwikkelen om ze naar een museum te sturen dat wordt gerund door de Regionale Universiteit van Cariri, in Ceará, Brazilië, zegt hij. Rayol verwacht van de Franse rechtbank dat zij de terugkeer van het 46e fossiel, de pterosauriër, naar Brazilië zal bevelen aan het einde van het komende proces.

(Suriname Mirror/Nature/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten