woensdag 12 juni 2019

Aanwijzing van de Rijksministerraad treft onderwijssector op Curaçao

Minister van Onderwijs Alcalá-Wallé: 'Mensen naar huis sturen of salarissen verlagen’


Een aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR) betekent voor de onderwijssector ‘mensen naar huis sturen of salarissen verlagen’, aldus Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) in een brief aan onder meer de schoolbesturen en onderwijsvakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou), ‘omdat het grootste gedeelte van de OWCS-begroting uit salarissen bestaat’. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 12 juni 2019.

Alles bij elkaar gaat het bij Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) om bijna 360 miljoen gulden per jaar. Ruim 85 procent van de OWCS-begroting heeft betrekking op overdrachten aan derden/subsidies aan de scholen, schoolbesturen en gesubsidieerde instellingen OWCS.

'Dus we zijn sámen verantwoordelijk voor een sluitende begroting', schrijft Alcalá-Wallé.

De bewindsvrouwe is al sinds het aantreden van het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) in mei 2017 bezig met korten op de begroting en dus ook op de begroting voor onderwijs aan jongeren. De minister denkt nu bijvoorbeeld om ‘kleiner wordende scholen qua leerlingenpopulatie te clusteren’ en/of ondersteunende activiteiten ten behoeve van scholen te centraliseren. Maar, ook aan doorlichting van de personele begroting - het grootste deel van de subsidies -: 'Is iedereen die op de payroll staat inderdaad werkzaam of zijn er spookleerkrachten?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten